Annons
Nyheter

Nato, handel och SD – så pressas Sverige i EU

Frågor om Natoprocessen och Sverigedemokraternas inflytande dominerar när regeringen tar emot influgna EU-korrespondenter i Stockholm.
Den utländska nyfikenheten möts av svensk försiktighet.
EU • Publicerad 11 januari 2023
Statsminister Ulf Kristersson och EU-minister Jessika Roswall håller presskonferens för influgna EU-korrespondenter i Stockholm.Foto: Wiktor Nummelin/TT
ÖB Micael Bydén och försvarsminister Pål Jonson (M) svarar på frågor från influgna EU-korrespondenter i Stockholm.Foto: Wiktor Nummelin/TT

Vädret är allt annat än välkomnande när ett 70-tal inresta EU-journalister vallas runt i regeringskvarteren i Stockholm. Förhoppningen är dock att regnrusk och sidvindar ska hamna i skymundan av den information som ges av allehanda möten med de ministrar som från och med årsskiftet agerar som ordförandeland i EU:s ministerråd.

– Det är klart att det är viktigt för Sverige att visa vad vi nu hoppas kunna göra under vårt ordförandeskap, vilka prioriteringar vi tycker är viktiga och hur vi ser på jobbet som ordförandeland, säger statsminister Ulf Kristersson (M) till TT inne på utrikesdepartementet.

Nato och IRA

Annons

På agendan står både formella presskonferenser och mer informella möten med korrespondenterna.

Den utländska nyfikenheten är stor – inte minst när det gäller läget för Sveriges Natoansökan och hur Sverige och övriga EU borde agera kring USA:s stora stödpaket IRA, som riskerar att både försämra europeiska företags konkurrenskraft och få många att söka sig till andra sidan Atlanten i stället.

De svenska svaren är dock försiktiga.

– Det här kan bli en utmaning för europeiska företag och skapa en ojämn spelplan som vi måste göra något åt. Mitt budskap är att låt oss försöka hitta enighet om hur vi hanterar IRA, men utan att göra något på kort sikt som faktiskt är dåligt för europeisk konkurrenskraft på lång sikt, säger Kristersson på sin presskonferens.

"Neutral förhandlare"

Att SD, med nynazistiska rötter och utbredd klimatskepsis, agerar stödparti för regeringen har väckt utländsk undran, med frågor om vad konsekvenserna ska bli för hanteringen av exempelvis miljöpolitik och rättsstatsfrågor.

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) och EU-minister Jessika Roswall (M) försöker lugna.

– Vi är alla ganska eniga om att vara en neutral förhandlare och representera ministerrådet på ett balanserat sätt. Hittills har jag inte sett något som tyder på något annat utan förhoppningsvis kan alla partier se nyttan av vi genomför det här ordförandeskapet så framgångsrikt som möjligt, säger Pourmokhtari.

– Det är som i EU. Med 27 medlemsstater behöver man kompromissa. Det är inte mer komplicerat än så, anser Roswall.

Uppmärksamhet

Som ordförandeland i ministerrådet kommer Sverige och de svenska ministrarna att få en helt annan internationell uppmärksamhet än i vanliga fall.

Korrespondentmötet ger en bra föraning till regeringen om vad som diskuteras runt om i EU.

Annons

– Alla har det gemensamt att de följer europeisk politik, men alla har ju också sitt eget hemmaperspektiv där olika frågor är olika viktiga, så det tycker jag är viktigt, säger Ulf Kristersson.

Fakta: Korrespondentresan i EU

I samband med att ordförandeskapet i EU:s ministerråd växlas mellan olika medlemsländer varje halvår brukar det nya ordförandelandet organisera en pressresa med inbjudna Brysselkorrespondenter från olika länder.

Sveriges resa går till Stockholm och Kiruna och följs av ett 70-tal journalister från såväl stora nyhetsbyråer som AP och Reuters och tunga tidningar som The Times, Die Welt och El País, men även exempelvis lettisk tv och tjeckisk radio.

Utöver pressträffar med ministrar får journalisterna även besöka bland annat Abbamuséet i Stockholm, LKAB:s gruva i Kiruna och rymdcentret Esrange.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons