Annons
Nyheter

Niinistö: Sveriges sak är vår

Den finländske presidenten Sauli Niinistö slår fast att det inte är aktuellt för Finland att ensamt ansöka om Natomedlemskap.
Finland • Publicerad 12 juni 2022
Natochefen Jens Stoltenberg är under söndagen på besök i Finland och träffar president Sauli Niinistö.
Natochefen Jens Stoltenberg är under söndagen på besök i Finland och träffar president Sauli Niinistö.Foto: Markku Ulander AP/TT

– Jag var på besök i Sverige, och jag uttryckte mig mycket klart. Historiskt har man (Sverige) sagt att Finlands sak är vår, så jag säger att Sveriges sak är också vår, löd Sauli Niinistös svar på en fråga om Finland kan gå vidare ensamt i ansökningsprocessen, rapporterar Yle.

Mötet mellan Stoltenberg och Niinistö äger rum i samband med den säkerhetspolitiska konferensen Gullrandasamtalen, och bland annat kriget i Ukraina och Finlands medlemsansökan till Nato ska diskuteras.

Annons

– Vi har varit överraskade av Turkiets åsikter om Natomedlemskapet. Men som med all internationell politik måste vi lyssna noga på Turkiet. Vi har kontakt med Turkiet och hoppas att vi når en gemensam lösning som alla är nöjda med, sade den finländske presidenten också.

"Turkiets oro förståelig"

– Nato håller intensiv kontakt med Finland, Sverige och Turkiet under den närmaste tiden, berättade Stoltenberg, och konstaterar samtidigt att Turkiets oro är förståelig.

– Turkiets geografiska ställning är betydande, och landet har tagit emot fler flyktingar än någon annan Natoland. Dessutom har Turkiet en viktig roll mellan Syrien och Irak, sade Natochefen.

Turkiet har satt käppar i hjulet för Sveriges Natoansökan – och därmed även Finlands eftersom länderna ansöker till försvarsalliansen tillsammans.

Till Sverige på måndag

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hävdar bland annat att Sverige skyddar medlemmar av terrorstämplade kurdiska PKK. Frågan anses vara avgörande för att Turkiet ska tillåta att Sverige ansluter sig till försvarsalliansen.

På måndag träffar Stoltenberg statsminister Magdalena Andersson (S) på Harpsund. Även de ska diskutera Sveriges och Finlands ansökningar om Natomedlemskap. Stoltenberg ska också delta i överläggningar med Sveriges regering.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons