Annons

Ukraina: Rysk attack mot konvoj med civila

Sju civila har dödats då ryska styrkor beskjutit en konvoj utanför Kiev, hävdar ukrainsk underrättelsetjänst.
Trycket är hårt mot huvudstaden men enligt landets president Volodymyr Zelenskyj kan ryssarna bara inta staden "om de dödar oss alla".
Ukraina • Publicerad 12 mars 2022
En ukrainsk soldat i den belägrade hamnstaden Mariupol på lördagen. Staden har saknat vatten och mediciner i över en vecka.Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT
Anastasia Erasjova gråter när hon kramar om sitt barn i en korridor på ett sjukhus i Mariupol. Hennes andra barn dödades i artilleribeskjutning mot staden.Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

På lördagskvällen kom uppgifter om en rysk attack mot en konvoj med civila som höll på att evakueras från en by nordöst om huvudstaden.

Bland de dödade finns ett barn, enligt den ukrainska underrättelsetjänsten. Konvojen ska ha tvingats tillbaka in i byn och rapporteras inte få inte lämna området. Det är oklart hur många som ska ha skadats.

Annons

Attacken har inte bekräftats av utomstående källor.

Strider har rasat i byarna utanför Kiev under lördagen. Medans ryska styrkor omgrupperar sig runt staden har omkring 2 000 civila evakuerats enligt räddningstjänsten, rapporterar BBC.

Tidigare på morgonen förstördes flygplatsen i staden Vasylkiv under ett ryskt robotanfall. Staden ligger 40 kilometer söder om Kiev. En oljedepå ska också ha träffats och fattat eld, enligt stadens borgmästare.

Stora förluster

Omkring 1 300 ukrainska soldater har dödats sedan Putin inledde sitt anfallskrig, uppgav president Zelenskyj på en pressträff på lördagseftermiddagen.

Han hävdade samtidigt att Ryssland har förlorat omkring 12 000 soldater.

– Ett förhållande på ett till tio, men det gör mig inte glad, säger han inför en grupp journalister.

Uppgifterna har inte bekräftats av oberoende källor och utspel om förluster från stridande parter är i regel opålitliga i krig.

Den 2 mars meddelade Ryssland att de hade förlorat nästan 500 soldater, men har inte uppdaterat siffran sedan dess.

FN har hittills kunnat bekräfta 579 civila dödsfall i Ukraina sedan krigets inledning. 42 av dem uppges vara barn.

De verkliga civila förlusterna befaras dock vara långt högre, konstaterar världsorganisationen.

Hjälpsändning med mat

Annons

I den hårt trängda och belägrade hamnstaden Mariupol har mer än 1 500 civila dödats på 12 dagar, enligt lokala myndigheter. Utrikesminister Dmytro Kuleba kallar belägringen av staden för "den värsta humanitära katastrofen på planeten".

90 ton mat och mediciner rapporteras vara på väg till staden i en hjälpsändning från Zaporizjzja. Ukrainska myndigheter hoppas att den ska kunna evakuera civila i motsatt riktning på vägen tillbaka.

Enligt Läkare utan gränser har Mariupol saknat vatten och mediciner i över en vecka nu. Tillgången till mat är knapp och många saknar information om vad som händer utanför deras närmaste område då tillgång till internet och mobilnät saknas.

En medarbetare vid hjälporganisationen berättar för AP att hen sett människor dö då de inte fått den medicin som behövts och att "många människor har dödats eller skadats och de blir bara liggande. Grannar gräver bara ett hål i marken där de placerar kropparna".

Borgmästare bortförd

Borgmästaren i staden Melitopol uppges ha förts bort av ryska styrkor. Enligt Ukraina ska bortförandet ha skett när borgmästaren besökte stadens kriscentrum under fredagseftermiddagen, rapporterar AFP.

President Zelenskyj kallar på sina sociala medier händelsen för en ny nivå av terror.

– Tillfångatagandet av borgmästaren är inte bara ett brott mot en enskild person. Det är inte bara ett brott mot ett enskilt land, ett brott endast mot Ukraina. Det är ett brott mot demokratin som sådan, säger presidenten.

Flera hundra personer tog sig senare till stadshuset i Melitopol i sydöstra Ukraina i protest mot bortförandet.

Strategiskt viktig stad

Efter flera lugnare dagar anfölls Mykolajiv i södra Ukraina i fredags kväll och stadens invånare vaknade upp till fortsatta strider under lördagsmorgonen. Striderna var koncentrerade till stadens norra delar, enligt uppgifter från den ukrainska sidan.

Mykolajiv ligger vid Svarta havet och ses som strategiskt viktig och en potentiell inkörsport till den större hamnstaden Odessa. Ryska styrkor har i två veckor försökt att inta staden, men ukrainska soldater har slagit tillbaka dem.

Rättad: I en tidigare version av artikeln förekom en felaktig uppgift i en av bildtexterna om antalet döda barn.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons