Annons
Nyheter

Natt med negativa elpriser

Ekonomi • Publicerad 2 november 2020
Blåsigt väder och hög vindkraftproduktion bidrog till överskottet av el under natten till måndagen då negativa elpriser noterades i hela landet. Arkivbild.
Blåsigt väder och hög vindkraftproduktion bidrog till överskottet av el under natten till måndagen då negativa elpriser noterades i hela landet. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Under natten till måndagen, mellan klockan 01.00 och 05.00, var elpriserna negativa över hela landet. Det betyder att elanvändarna i princip fick betalt för att använda el under nämnda period.

Blåsigt väder med hög vindkraftproduktion och stor tillgång på vattenkraft i kombination med låg efterfrågan till följd av milt väder bidrog till kostnadsutvecklingen, enligt ett pressmeddelande från Bixia.

Annons

"Det var andra gången någonsin som samtliga elområden i Sverige hade negativa priser på el", säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia, i ett pressmeddelande.

När elpriset var som lägst kostade det minus 1,7 öre per kilowattimme.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons