Annons
Nyheter

Rusning när prinsens skandalbok släpptes

Butiker i Storbritannien hade nattöppet och rusning uppstod när prins Harrys bok "Den andre" kom ut vid midnatt natten mot tisdag. Boken, ur vilken delar läckte ut i förväg, har skapat rubriker och uppståndelse världen över.
Storbritannien • Publicerad 10 januari 2023
En kund som fått tag på flera exemplar av Prins Harrys självbiografi "Den andre" i en nattöppen affär i London.
En kund som fått tag på flera exemplar av Prins Harrys självbiografi "Den andre" i en nattöppen affär i London.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Vid midnatt kom så slutligen brittiske prins Harrys självbiografi "Den andre" till allmän försäljning. Inför boksläppet hade en del av bokens innehåll läckt ut då boken av misstag kom ut i Spanien redan förra veckan, men sedan snabbt drogs tillbaka.

Inför publiceringen har prinsen också gjort två längre intervjuer, en i Storbritannien och en i USA där han numera bor med sin hustru Meghan.

Annons

I boken skriver prins Harry bland annat om hur hans bror prins William "slog ner mig till golvet". Han berättar också om sina erfarenheter av kokain, hur många människor han dödat som militär i Afghanistan och hur han förlorade sin oskuld.

Slog ner Harry

Bråket mellan bröderna uppstod i Harrys hem i London 2019.

I boken beskrivs hur William besökte sin yngre bror för att diskutera deras inbördes relation samt deras förhållande till medierna. Enligt självbiografin ska William vid tillfället ha kallat Harrys fru, Meghan Markle, för svår, otrevlig och avig.

"Han ställde ner glaset, slängde ur sig någon ny otrevlighet och så gick han till angrepp. Det gick så fort. Så oerhört fort. Han tog tag i min krage, slet sönder halslänken och slog till mig så att jag föll till golvet. Jag landade på hundskålen som gick sönder under min rygg och skärvorna skar in", skriver Harry.

Enligt Harry sökte han efteråt upp sin terapeut för att få hjälp att bearbeta händelsen, som skilde sig från de bråk bröderna haft tidigare och gjorde Meghan "oändligt ledsen".

Kontroversiellt om Camilla

Förutom brodersbråket beskriver prins Harry hur han under sina tonår testade kokain och andra droger och hur han förlorade sin oskuld på ett förödmjukande sätt på en gräsmatta bakom en livligt besökt pub.

"En föga ärofull episod med någon som var en bra bit äldre än jag. Hon älskade hästar och behandlade mig ungefär som en unghingst", skriver Harry.

I boken avslöjas också att Harry och William var emot att deras far, kung Charles III, gifte om sig med ungdomskärleken Camilla Parker Bowles när han fortfarande var kronprins.

"Vi ställer oss bakom Camilla. Men snälla du, gift dig inte med henne. Det räcker med att ni är tillsammans, pappa", vädjade bröderna enligt Harry.

Harry anklagar också styvmodern för att ha "planterat läckor" hos brittiska medier – en företeelse som enligt honom ofta förekom inom den kungliga familjen.

Dödade 25 människor

Annons

Även prinsens tid som pilot i en attackhelikopter i Afghanistan avhandlas i boken. Harry skriver att han under tiden i landet dödade sammanlagt 25 personer.

"Min siffra är tjugofem. Jag är inte stolt över den men skäms inte heller för den. Jag hade naturligtvis föredragit att inte ha den på min militära cv och i mitt medvetande, men enligt samma resonemang skulle jag ha föredragit att leva i en värld där det inte fanns några talibaner", skriver han.

Harry beskriver hur han i stridens hetta inte kunde tänka på dessa som människor:

"Man kan inte döda människor om man tänker på dem som människor. Man kan inte skada människor om man tänker på dem som människor. De var schackpjäser som avlägsnades från brädet, onda varelser som eliminerades innan de kunde döda goda."

Uttalandena har lett till kritik från både brittiska arméveteraner samt talibanregimen i Afghanistan, rapporterar AFP.

Fakta: Prins Harry och Meghan

Prins Harry gifte sig med den amerikanska skådespelaren Meghan Markle 2018, och de utnämndes till hertig och hertiginna av Sussex. 2020 fattade de det kontroversiella beslutet att lämna det kungliga livet med hänvisning till att medierna varit alltför närgångna. Året därpå klippte de banden och flyttade till Kalifornien i USA.

De båda har dock kvar titlarna hertigen och hertiginnan av Sussex. Paret har sedan dess bland annat ställt upp i en uppmärksammad intervju med den amerikanska tv-stjärnan Oprah Winfrey och gett ut ut en dokumentär om sitt liv i USA.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons