Annons
Nyheter

Navalnyjs allierade inför rätta för extremism

Ryssland • Publicerad 14 augusti 2023

Ksenja Fadejeva, en av Aleksej Navalnyjs allierade, har ställts inför rätta i Sibirien. Hon anklagas för att ha startat en extremistorganisation i Ryssland.

31-åriga Fadejeva har suttit i kommunfullmäktige i sibiriska Tomsk där hon valdes tillsammans med flera andra oppositionella kandidater 2020.

Annons

Lokalvalen i Sibirien hölls ett år före parlamentsvalen och sågs som ett stort nederlag för regimen i Moskva. Men 2021 klassades Navaljnyjs parti som extremistorganisation och alla anställda, frivilliga och väljare löpte risk att åtalas.

Många av Navalnyjs allierade har lämnat Ryssland, men Fadejeva vägrade fly och greps i december 2021, anklagad för att ha organiserat en extremistgrupp. Hon blev uppsatt på Rysslands lista över terrorister i januari 2022.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons