Annons
Nyheter

Nedåt på Wall Street – teknikbolagen sänken

Börs • Publicerad 2 augusti 2023
USA-börserna backade på onsdagen. Arkivbild.
USA-börserna backade på onsdagen. Arkivbild.Foto: Seth Wenig/AP/TT

Efter nedgången på aktiemarknaderna i Asien och Europa följde New York-börsen efter på onsdagen. Det breda S&P 500-indexet gick ned 1,4 procent, Dow Jones industriindex tappade med 1,0 procent och tekniktunga Nasdaqs kompositindex backade 2,2 procent.

Bakom den globala nedgången låg bland annat kreditvärderingsinstitutet Fitchs nedgradering av USA:s kreditbetyg från den högsta nivån till AA+, även om analytiker tonar ned dess marknadsmässiga betydelse.

Annons

Samtidigt kom en rapport från lönehanteringsföretaget ADP som visar på fler nya jobb i privata sektorn i USA än väntat. Sysselsättningen ökade med 324 000 personer i juli, vilket var betydligt fler än analytikernas uppskattning på 185 000 nya jobb. Det spädde på oron för nya räntehöjningar från den amerikanska centralbanken.

Räntehöjningar har en tendens att slå särskilt hårt mot tekniksektorn och flera av de tunga teknikbjässarna på Wall Street backade. Halvledarjätten Nvidia slutade på minus 4,8 procent, Facebooks ägarbolag Meta och e-handelsjätten Amazon backade 2,6 procent och Googles moderbolag Alphabet gick ned 2,4 procent.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons