Annons
Nyheter

Nedstängning förlängs i palestinska områden

Mellanöstern • Publicerad 5 maj 2020
En försäljare av inlagda grönsaker bär munskydd på marknaden Zawiya i Gaza City. Bilden är från den 28 april.
En försäljare av inlagda grönsaker bär munskydd på marknaden Zawiya i Gaza City. Bilden är från den 28 april.Foto: Khalil Hamra/AP/TT

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas har beslutat att förlänga det coronanödläge som råder i de områden som hans styre kontrollerar på Västbanken till den 5 juni, rapporterar den palestinska nyhetsbyrån Wafa.

Nödläget utlystes för två månader sedan och har bland annat inneburit utegångsförbud med få undantag. Restriktionerna lättades en aning i april då vissa företag tilläts att återuppta sin verksamhet i hopp om att mildra nedstängningens effekter på den paralyserade ekonomin. I söndags tillät Abbas styre de tiotusentals palestinier som arbetar i Israel att återgå till sina jobb.

Annons

Moskéer och skolor håller stängda och offentliga sammankomster är fortsatt förbjudna.

Palestinska myndigheter har rapporterat 345 bekräftade fall av coronasmitta och två dödsfall på Västbanken, där omkring tre miljoner palestinier bor.

På Gazaremsan, som styrs av islamistiska Hamas och har omkring två miljoner invånare, har 17 smittofall rapporterats. Hamas har stängt moskéer och skolor och infört begränsningar för folksamlingar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons