Annons
Nyheter

Nej till lättnader för ensamkommande

Politik • Publicerad 9 juni 2021
Riksdagen säger nej till de lättnader som justitieminister Morgan Johansson (S) ville göra för ensamkommandes möjligheter att få uppehållstillstånd. Arkivbild.
Riksdagen säger nej till de lättnader som justitieminister Morgan Johansson (S) ville göra för ensamkommandes möjligheter att få uppehållstillstånd. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery /TT

Riksdagen röstade som väntat nej till regeringens förslag om att lätta på kraven för ensamkommandes möjligheter att få uppehållstillstånd.

Endast Vänsterpartiet gav stöd till regeringens proposition om förändringar i gymnasielagen.

Annons

Centerpartiet säger nej trots att partiet står bakom det paket av migrationslagar som regeringen lagt och som kommer att beslutas längre fram. Det innebär vissa möjligheter för ensamkommande utan skyddsskäl att få stanna i Sverige.

Regeringen ville förlänga tiden för en person att etablera sig på arbetsmarknaden efter utbildningen från sex till tolv månader, med hänvisning till att det har blivit svårare att hitta jobb under pandemin.

Regeringen ville också sänka försörjningskravet så att studiemedel skulle kunna räknas som del av inkomst. Det skulle också gå att räkna en anställning som betalas av staten, så kallad yrkesintroduktion, som godkänd försörjning.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons