Annons

Niinistö i telefon med Putin och Zelenskyj

Finlands president Sauli Niinistö har talat i telefon med Rysslands president Vladimir Putin om kriget i Ukraina.
Efter samtalet talade den finländske presidenten med Sveriges statsminister Magdalena Andersson.
Ukraina • Publicerad 11 mars 2022
Finlands president Sauli Niinistö under ett möte med Rysslands Vladimir Putin i Moskva förra hösten. Arkivbild.
Finlands president Sauli Niinistö under ett möte med Rysslands Vladimir Putin i Moskva förra hösten. Arkivbild.Foto: Mikhail Klimentyev/AP/TT

Niinistö underströk att katastrofen förvärras, med tyngdpunkt på det mänskliga lidandet i Ukraina vilket också påverkar opinionen i väst starkt, skriver Niinistös kansli i ett pressmeddelande.

Finlands president betonade vidare behovet av ett omedelbart eldupphör och en säker evakuering av civila genom humanitära korridorer. Även säkerheten för Ukrainas kärnkraftverk togs upp i samtalet, som varade i en timme.

Talade med Zelenskyj

Annons

Sauli Niinistö talade innan dess i telefon med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. De två diskuterade bland annat läget i Ukraina och Finlands stöd till landet, rapporterar finländska medier med hänvisning till presidentens kansli.

Juhana Aunesluoma, professor i politisk historia, sade innan Niinistös samtal med Putin att han skulle bli förvånad om det leder till förhandling, enligt Yle.

– Jag tror att det här handlar om att hålla dialogen öppen, inte om att göra konkreta framsteg mot att få slut på kriget. Det skulle vara ganska överraskande om Ryssland i det här skedet börjar förhandla seriöst, sade Aunesluoma till Yle Uutiset.

Samtal med Sverige

Efter samtalet med Putin har även Sveriges statsminister Magdalena Andersson hållit ett enskilt samtal med finländska kollegan Sanna Marin samt talat med president Sauli Niinistö i telefon.

Vad Niinistö hade att berätta om sina samtal med Putin och Zelenskyj under dagen vill Andersson inte gå in på. På frågan vad de i övrigt talade om säger Andersson till TT:

– Så klart om det säkerhetspolitiska läget och de processer som är i det finska parlamentet och den diskussion som vi har i Sverige.

Niinistö ska träffa Magdalena Andersson igen på måndag, skriver den finländska presidenten på Twitter.

Rättad: I en tidigare version angavs fel dag om Niinistös kommande möte med Andersson.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons