Annons

Niinistö öppnar för stridsvagnar till Ukraina

Finland kan under vissa omständigheter vara redo att skicka stridsvagnar till Ukraina. Det säger landets president Sauli Niinistö i en intervju med den finländska nyhetsbyrån STT.
Finland • Publicerad 13 januari 2023
En Leopard 2 i Tyskland där de tillverkas. Arkivbild
En Leopard 2 i Tyskland där de tillverkas. ArkivbildFoto: Philipp Schulze

Det skulle i så fall handla om stridsvagnar av typen Leopard 2.

Förra veckan gick även landets försvarsminister Mikko Savola ut och sade att Finland överväger att skicka Leopard 2 till Ukraina.

Annons

Enligt president Niinistö skulle de i så fall vara en del av ett större, europeiskt stödpaket. Antalet stridsvagnar skulle också vara begränsat, eftersom landet delar en lång gräns med Ryssland och fortfarande inte är medlem av Nato.

– Detta måste man ta hänsyn till. Om det slutar med att det överlämnas stridsvagnar kan Finlands bidrag inte bli särskilt många, säger Niinistö till STT.

Även Polen har sagt att man kan tänka sig att skicka stridsvagnar i en europeisk insats. Även USA har sagt sig redo att eventuellt skicka stridsvagnar.

Tillstånd för vidareexport krävs dock från tillverkarlandet Tyskland.

Storbritannien ska inom kort leverera stridsvagnar av Challenger-modell och Frankrike stridsfordon av typen AMX 10-RC.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons