Annons
Nyheter

Nio städer kräver statligt stöd till stadskärnorna

I ett öppet brev till Sveriges beslutsfattare kräver företrädare för nio stadskärnor att ett statligt stödpaket måste ge bidrag för att näringsliv och annan verksamhet i stadskärnorna ska överleva.
Coronaviruset • Publicerad 6 november 2020
Nordstan i Göteborg myllrar vanligtvis av folk – nu är det folktomt på grund av coronaviruset. Många stannar hemma för att undvika smitta. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

"Flera stora stadskärnor upplever nu en närmast dystopisk vardag”, skriver man i brevet och talar om att det är tomt i butiker och på kaféer och restauranger sedan nya regionala regler införts.

"Tillsammans ber vi nu om ett statligt stödpaket", skriver Lena Dalerup, vd Innerstaden Göteborg i ett pressmeddelande. Brevet är undertecknar av representanter för nio stora städer; Linköping, Örebro, Göteborg, Helsingborg, Malmö, Södertälje, Stockholm, Borås och Uppsala.

Annons

I brevet kräver företrädarna att staten går in med akuta åtgärder:

Ett generösare korttidspermitteringsstöd.

Ett omställningsstöd som förenklas, anpassas och återinförs.

Ett hyresstöd som riktar sig direkt till hyresgästen utan att passera fastighetsägaren.

Ett företagsstöd som hjälper näringslivet att övervintra i det extraordinära läge som flertalet regioner befinner sig i.

Utan stödpengar kan konsekvenserna bli förödande, menar brevskrivarna.

”Om stödet uteblir är vi rädda för att en andra våg också drabbar företagen och arbetslösheten ökar kraftigt i redan utsatta grupper."

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons