Annons
Nyheter

Nionde statliga avrättningen under Trumps tid

Ännu en federal avrättning har genomförts av Trumpregeringen. Brandon Bernard avrättades med en giftinjektion i delstaten Indiana natten till fredagen, svensk tid.
USA • Publicerad 11 december 2020
Demonstrationer mot avrättningen av Brandon Bernard i delstaten Indiana.
Demonstrationer mot avrättningen av Brandon Bernard i delstaten Indiana.Foto: Austen Leake/AP/TT

40-åringen dömdes för mord på ett prästpar sommaren 1999, då Bernard var 18 år gammal. Han är därmed den yngste förbrytaren att avrättas av den federala regeringen på nästan 70 år, skriver BBC. Det är också den första federala avrättningen på 130 år som genomförs under övergångsperioden mellan två presidentadministrationer.

Trots omfattande protester och offentliga vädjanden för att omvandla dödsstraffet till ett livstidsstraff, där fler än en halv miljon människor skrivit under ett upprop, så verkställdes straffet i Indiana-fängelset Terre Haute där Bernard suttit fängslad sedan 1999.

Annons

– Jag är ledsen. Det är de enda ord som kan beskriva fullständigt vad jag känner nu och hur jag kände den dagen, sade Bernard under sina sista minuter och vände sig direkt till offrens familjer, enligt nyhetsbyrån AP.

De federala avrättningarna återupptogs i juli efter beslut från USA:s regering, efter ett uppehåll på 17 år. Sedan dess har fler federala avrättningar genomförts än under samtliga president Trumps företrädare sedan 1963, enligt Reuters.

Fyra avrättningar till planeras under Trumps sista tid vid makten.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons