Annons
Nyheter

NMR-ledare åtalas för hets mot folkgrupp

Brott • Publicerad 2 november 2020
En ledare inom Nordiska motståndsrörelsen (NMR) åtalas för två fall av hets mot folkgrupp via en rysk webbsajt. Arkivbild.
En ledare inom Nordiska motståndsrörelsen (NMR) åtalas för två fall av hets mot folkgrupp via en rysk webbsajt. Arkivbild.Foto: Ulf Palm

En ledare inom Nordiska motståndsrörelsen (NMR) åtalas för två fall av hets mot folkgrupp via en rysk webbsajt, skriver Göteborgs-Posten.

Annons

Enligt åklagaren har mannen gjort sig skyldig till brott genom att dela en bild innehållande flera hakkors samt en person som utför en Hitlerhälsning. Och i en annan publicering förekommer bland annat en överstruken davidsstjärna och militär som marscherar. Publiceringen på den ryska sajten skedde redan 2016.

Åklagaren skriver att mannen därigenom spridit "missaktning för en folkgrupp med syftning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung".

Under polisförhören har mannen varit tystlåten.

Åtalet kommer samtidigt som efterspelet kring NMR-demonstrationen i Göteborg för tre år sedan tas upp i hovrätten. Den nu åtalade mannen är en ledare i rörelsen men finns inte bland de åtalade i den rättegången.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons