Annons
Nyheter

Nödhjälp vänder i Ghouta – 68 döda i anfall

En hjälpkonvoj nådde för första gången fram till de belägrade områdena i syriska Ghouta – men fick sedan vända.
Regimstyrkornas bombardemang fortsätter och minst 68 civila har dödats under måndagen.
Syrien • Publicerad 6 mars 2018
En hjälpkonvoj nådde fram med förnödenheter till civila i Douma i östra Ghouta på måndagen.
En hjälpkonvoj nådde fram med förnödenheter till civila i Douma i östra Ghouta på måndagen.Foto: Syriska Röda Halvmånen/AP

Under måndagen anlände 46 lastbilar till Douma, huvudort i Ghouta-enklaven, och kunde börja distribuera livsviktiga förnödenheter.

Utrikesminister Margot Wallström (S) beskriver det som ett första steg efter resolutionen i FN:s säkerhetsråd förra veckan.

Annons

"Men det räcker inte. Mer måste göras. Den här hjälpkonvojen hjälper 27  000 människor, men hundratusentals är fortfarande i akut behov av hjälp", skriver hon i ett mejl till TT.

Men hjälpkonvojen hann bara vara på plats i ett par timmar.

Regimstyrkorna har fortsatt sin offensiv i den rebellkontrollerade enklaven och minst 68 civila personer har dödats, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien.

Minst 19 av offren dödades i staden Hammuriyeh, där regimen ska ha attackerat med så kallade tunnbomber, det vill säga oljefat fyllda med sprängmedel och metallskrot. 49 dödades på annat håll och över 190 ska ha skadats.

En hjälpkonvoj nådde för första gången fram till de belägrade områdena i syriska Ghouta – men den fick sedan vända.
En hjälpkonvoj nådde för första gången fram till de belägrade områdena i syriska Ghouta – men den fick sedan vända.Foto: Syriska Röda Halvmånen/AP

Medan hjälpen lastades av fortsatte bomberna att falla över Douma – enligt SOHR bara någon kilometer från avlastningsplatsen. Efter ett par timmar avbröts insatsen och lastbilarna vände tillbaka.

"Vi lämnade över så mycket vi kunde under beskjutning", skriver UNHCR:s syriska representant Sajjad Malik på Twitter.

Enligt internationella Rädda barnen har regimstyrkor lagt beslag på stora delar av förnödenheterna, som operationsutrustning och insulin.

FN:s råd för mänskliga rättigheter har gett order om att de senaste dagarnas våld ska utredas. I ett uttalande fördöms "det urskillningslösa användandet av tunga vapen och flygbombardemang mot de civila och det påstådda användandet av kemiska vapen i östra Ghouta".

Den humanitära situationen är fruktansvärd, säger utrikesminister Margot Wallström.

"Sjukhus och skolor bombas och civila dödas. Lidandet måste få ett slut och de som är ansvariga ska ställas till svars", skriver hon.

Annons

Det rebellkontrollerade Ghouta har stått under belägring av regimen sedan 2013. FN varnar för att de omkring 400 000 invånarna står inför en kritisk brist på mat och medicin. Bara en hjälpkonvoj har nått området i år, den 14 februari.

På bilden syns en tidigare hjälpkonvoj i Syrien. Arkivbild.
På bilden syns en tidigare hjälpkonvoj i Syrien. Arkivbild.Foto: TT/AP

Under de senaste två veckornas strider beräknas 760 civila ha dödats, varav runt 170 barn.

– Vi vet att det är flera hundratusen människor som är i ett skriande behov av mat, filtar och mediciner för sin överlevnad, säger Michaela Friberg Storey, chef för internationella insatser vid Svenska Röda Korset, till TT.

Internationella rödakorskommittén (ICRC) och FN:s livsmedelsprogram WFP står bakom den aktuella konvojen.

Den senaste hjälpkonvojen fick bara ha med sig förnödenheter för ungefär 7 000 personer. Friberg Storey beskriver situationen i Ghouta som "fullkomligt vidrig".

– Skador som man enkelt skulle ha kunnat hantera i en fungerande sjukvårdsmiljö blir livshotande. Du har inte ens rent vatten att tvätta av ett sår med om ditt barn blivit skadat av granatsplitter. Inte ens en Alvedon att ge. Det är på den nivån, det finns ingenting, säger Friberg Storey.

De hoppas att hjälpen ska kunna nå områden dit hjälp tidigare inte nått fram. Men det är en riskfylld strapats, även om resrutten är förhandlad med alla stridande parter.

– Det handlar fortfarande om kilometer för kilometer, kvarter för kvarter, att vårt tillträde fortfarande hålls och respekteras. Vi behöver ta oss dit där behoven är som störst, men jag kan inte garantera att vi kommer att komma hela vägen.

Anja Haglund/TT
Martin Mederyd Hårdh/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons