Annons
Nyheter

Nödläge efter skyfallen: "Desperat situation"

Skyfallen över delar av Australiens ostkust har lett till översvämningar som har krävt minst 20 människors liv.
Nu vill premiärminister Scott Morrison utlysa ett nationellt nödläge för att kunna erbjuda bättre hjälp till de drabbade.
Australien • Publicerad 9 mars 2022
Ken Bridge står på en hög bråte utanför sitt hem i Lismore i norra New South Wales.
Ken Bridge står på en hög bråte utanför sitt hem i Lismore i norra New South Wales.Foto: Jason O'Brien/AP/TT
Australiens premiärminister Scott Morrison under sitt besök i Lismore.
Australiens premiärminister Scott Morrison under sitt besök i Lismore.Foto: Dave Hunt/AP/TT
Små båtar körde genom översvämningsvatten i Lismore förra veckan.
Små båtar körde genom översvämningsvatten i Lismore förra veckan.Foto: Jason O'Brien/AP/TT

Högar med vattenskadad bråte syns på staden Lismores gator efter de svåra översvämningarna, då många förra veckan tvingades klättra upp på hustak för att komma undan det stigande vattnet. Vissa fick vänta i flera timmar innan de räddades i staden, som ligger i delstaten New South Wales norra delar.

Morrison planerar att uppmana landets generalguvernör att utlysa ett nationellt nödläge på fredag, ett sätt att minska byråkratin vid en kris.

Annons

Ett nationellt nödläge skulle göra det möjligt att frigöra pengar och resurser för insatser och ekonomisk hjälp till invånare i områdena. Enligt premiärminister Scott Morrison väntas kostnaden för bidrag till de hårdast drabbade hamna på runt 33 miljoner dollar, närmare 240 miljoner kronor, rapporterar ABC News.

Många fortfarande evakuerade

Under onsdagen lättade det ihärdiga regnet och översvämningsvattnet började sjunka undan, även om varningarna för översvämning fortfarande gäller på vissa håll, bland annat i Hawkesbury River väster om storstaden Sydney.

Under onsdagsmorgonen gäller fortfarande en evakueringsorder som påverkar runt 40 000 människor. Runt 90 000 har fått återvända till sina hem.

Den federala regeringen kritiseras för att ha agerat sent på översvämningarna och Scott Morrison bad om ursäkt när han besökte Lismore under onsdagen.

– Ingen mängd stöd kommer att vara tillräcklig för vad människor behöver i en sådan här desperat situation, sade han under sitt besök, rapporterar The Sydney Morning Herald.

Försvarar klimatpolitiken

Han möttes dock av protester där det ställdes krav på mer hjälp och ökade klimatåtgärder. Deltagare i demonstrationen höll upp banderoller med budskap som "Kol och gas orsakade det här", och "Det är så här klimatförändringar ser ut", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Scott Morrison försvarade under sin presskonferens regeringens klimatpolitik och påminde om landets plan för nettonollutsläpp till år 2050.

– Vi hanterar ett annat klimat jämfört med det vi hade att hantera tidigare. Jag anser att det är ett uppenbart faktum, säger han och tillägger att Australien håller på att bli svårt att leva i på grund av naturkatastroferna.

Australien ses ofta som ett land som ligger något efter vad gäller klimatarbete och är en av världens största exportörer av kol och naturgas.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons