Annons
Nyheter

"Nog ser jag mig mer omkring än tidigare när jag kommer hem"

Svårt misshandlad och avsvimmad lämnades 73-årige Gert Svensson i Kalvshaga åt sitt öde liggandes i trädgården. Inbrottstjuvarna som överraskat och slagit honom i hallen försvann.
- Jag är glad att jag inte fick en kniv i ryggen, säger Gert snart tio månader efter brottet som fortfarande är ouppklarat.
Nyheter • Publicerad 28 januari 2006
Bilden togs på Växjö lasarett dagen efter överfallet och visar hans blåslagna ansikte.
Bilden togs på Växjö lasarett dagen efter överfallet och visar hans blåslagna ansikte.Foto: 
Det har snart gått ett år sedan överfallet. Gert Svensson hoppas att fallet snart blir löst. Foto INGEMAR KROON
Det har snart gått ett år sedan överfallet. Gert Svensson hoppas att fallet snart blir löst. Foto INGEMAR KROONFoto: 

För Gert Svensson var de första månaderna efter händelsen allra värst, men minnena finns ännu kvar.

Måndagen den 18 april förra året var en fin vårdag och Gert Svensson hade huggit ved ett par hundra meter från hemmet i Kalvshaga, några mil söder om Växjö. Klockan var omkring halv ett på eftermiddagen när han bestämde sig för att åka hem.

Annons

- Jag tog posten och körde in bilen i garaget innan jag låste upp ytterdörren och gick in, säger han.

Dittills hade allt varit som vanligt, men snart skulle Gerts tillvaro vändas upp och ned.

- När jag kom in såg jag att det varit någon i huset eftersom byrån var sönder och föremål låg utslängda. Jag stod och lyssnade flera minuter utan att höra ett enda ljud, säger Gert och fortsätter:

- Jag tänkte att tjuvarna har väl stuckit och gick in för att se vad som hänt.

Slog med käppen

Då såg jag att fönstret på baksidan var uppbrutet och när jag gått ytterligare några meter kom en okänd man utrusandes från ena rummet.

Tjuven var beväpnad med någonting i handen och i självförsvar slog Gert den framrusande tjuven med sin hemmagjorda träkäpp som han hade med sig. Käppen brast och Gert vände sig om och försökte springa ut ur huset.

- Då fick jag ett slag bakifrån i huvudet så att jag trillade omkull och sedan kom en man till och började slå och sparka på mig. Den ene tog tag runt halsen på mig.

Därefter träffades Gert Svensson av flera slag och sparkar i ansiktet och på kroppen.

- En av dem stampade på mig och sedan tuppade jag av en stund.

Annons

Vaknade i trädgården

Ingen vet riktigt hur länge Gert låg avsvimmad i trädgården innan han vaknade upp. Då, säger Gert, var de okända männen borta och allt var lugnt och stilla igen.

- Ena ögat var helt igensvullet så jag såg bara med ett öga. Men jag tog bilen och körde till en granne som sedan skjutsade mig till lasarettet.

Där syddes Gert med åtskilliga stygn i såväl huvudet som vid ena ögat. Hela ansiktet var blåslaget och flera svullnader på kroppen var spår efter det brutala överfallet.

Något närmare signalement av männen kan han inte lämna, mer än att den förste som överföll honom hade snaggat hår och sannolikt var i 30-40-årsåldern. Gert är tveksam till om han i dag skulle känna igen männen. Ingen av inkräktarna sa någonting under hela tumultet.

Försiktigare

I fem dagar vårdades Gert Svensson på Växjö lasarett för sina skador. Sedan skrevs han ut och fortsatte som konvalescent i hemmet.

Ett hem där han inte kände sig lika trygg som tidigare.

- I början var det nästan omöjligt att sova och jag började grunna på det som hänt. Jag hade svårt att sova i tre-fyra månader efteråt. Det var obehagligt när det började bli mörkt om kvällarna. Nu har det blivit bättre även om allt inte är som förr.

Gert Svensson har blivit mycket försiktigare efter det brutala överfallet i hemmet.

Annons

- Men snart hoppas jag vara inne i den gamla trallen igen. Men nog ser jag mig mer omkring än tidigare när jag kommer hem och ytterdörren är alltid låst även om jag är hemma.

Ger inte upp

Överfallet förändrade mycket i 73-årige Gerts vardag, men vad blev då tjuvarnas byte?

- De tog en mobiltelefon, en videokamera och ett skrin med gamla mynt. Det var allt.

Han har fortfarande inte givit upp hoppet om att brottet en dag skall få sin lösning och att gärningsmännen åker fast. Gert säger att personerna sannolikt lär fortsätta begå brott och att de förr eller senare gör en tabbe. Samtidigt vet han att polisen får allt svårare att kunna binda några till just det här brottet ju längre tiden går.

- Här har varit bra och trevliga poliser som fortfarande kommer och hälsar på i bland när de är ute och kör. Även om det var ett tag sedan de kom senast.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons