GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Norden delat om färre Rysslandsvisa

Finland driver på, Tyskland är emot. Den svenska regeringen har inte bestämt vilket ben den ska stå på i frågan om det ska bli svårare för ryssar att få bland annat turistvisum till EU.
Ukrainakriget • Publicerad 15 augusti 2022
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz mötte de nordiska statsministrarna på deras möte i Oslo. Medan Finland och kanske Danmark vill minska möjligheterna för ryssar att få turistvisum till Europa är Tyskland emot. Och Sverige väger för och emot.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz mötte de nordiska statsministrarna på deras möte i Oslo. Medan Finland och kanske Danmark vill minska möjligheterna för ryssar att få turistvisum till Europa är Tyskland emot. Och Sverige väger för och emot.Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

När de nordiska statsministrarna, under Norges värdskap, mötte den tyske förbundskanslern Olaf Scholz i Oslo kom frågan om den olika synen på ryssars möjligheter att få visum till EU-länderna och Norge upp.

– Det är inte det ryska folkets krig mot Ukraina, det är Putins krig mot Ukraina, sade Scholz och nämnde ett av de skäl som han anser talar emot att strama åt reglerna och möjligheterna.

Finlands statsminister Sanna Marin, som driver på i EU tillsammans med de baltiska länderna, kontrade direkt.

– Det var inte den ryska allmänheten som startade kriget, men vi måste samtidigt ha klart för oss att de stödjer kriget. Det är inte rätt att ryska medborgare kan resa runt i Europa, vara turister och besöka sevärdheter samtidigt som Ryssland dödar människor i Ukraina. Vi måste diskutera det här i EU, sade Marin och begärde att frågan ska upp till diskussion i EU.

Statsminister Magdalena Andersson (S) hävdar att frågan inte är svart eller vit och att den svenska regeringen ännu överväger vilken linje som ska väljas – den finska eller den tyska.

– Å ena sidan är det klart att jag kan förstå att man kan tycka att det är provocerande, inte minst i Ukraina, att ryssar kan åka och återhämta sig i Europa när ett europeisk land har blivit angripet (av dem), säger Andersson till TT efter pressträffen när hon utvecklar vad Sverige gör.

– Men det är ju den ryska statsledningen som har beslutat om det här kriget, inte det ryska folket. Och det är ju inte ovanligt att människor som flyr Ryssland gör det via turistvisum.

Den danska statsministern Mette Frederiksen vill också se en diskussion, den är angelägen. Men blir det fler sanktioner är det också viktigt att bevara enigheten i EU, anser hon.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.