Annons

Zelenskyj bad nordiska ledare om mer stöd

Statsminister Ulf Kristersson (M) och de andra nordiska statsministrarna har träffat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Helsingfors.
Under snabbvisiten tackade Zelenskyj alla nordiska länder för deras stöd, men bad också om mer.
Politik • Publicerad 3 maj 2023
Från vänster Sveriges statsminister Ulf Kristersson, Danmarks statsminister Mette Frederiksen, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Finlands president Sauli Niinistö, Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir och Norges statsminister Jonas Gahr Støre på en gemensam pressträff i Helsingfors.
Från vänster Sveriges statsminister Ulf Kristersson, Danmarks statsminister Mette Frederiksen, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Finlands president Sauli Niinistö, Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir och Norges statsminister Jonas Gahr Støre på en gemensam pressträff i Helsingfors.Foto: Christine Olsson/TT

Det var en enad samling nordiska ledare som stod tillsammans med Volodomyr Zelenskyj i den pampiga salen i den finländske presidentens slott.

– Vi måste snabba på, ni behöver inte vårt stöd i framtiden, utan i dag, konstaterade Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

Annons

– Det är viktigt att vi kan visa Ukraina mer stöd, sade Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir.

De nordiska länderna fördömer återigen Rysslands olagliga invasion av Ukraina och framhöll att man kommer att fortsätta att stödja det utsatta landet så länge det behövs – politiskt, ekonomiskt och humanitärt.

Tvinga Ryssland

Ledarna hade enats i ett gemensamt uttalande som Zelenskyj berömde. Med hjälp av de nordiska länderna kommer Ryssland att tvingas respektera andra länders gränser, enligt Zelenskyj.

– Alla i Ryssland som är inblandade i kriget måste hållas ansvariga för sina handlingar, sade han under den gemensamma presskonferensen.

I uttalandet uttryckte länderna också sitt fortsatta stöd för att Ukraina ska bli fullvärdiga medlemmar i såväl EU som Nato.

Kristersson: EU:s främsta uppgift

– Ordet som bäst kan beskriva dig och dina landsmän är beslutsamhet. Beslutsamhet i övertygelsen att Ukrainas framtid är inom EU, sade Ulf Kristersson och framhöll att Sverige och de nordiska länderna kommer att stödja Ukraina i det reformarbete som krävs för att landet ska kunna bli en del av unionen.

Ulf Kristersson slog också fast att det nu är EU:s viktigaste uppgift att stödja Ukraina i kriget.

Efter pressträffen hade Ulf Kristersson ett enskilt möte med Zelensky. Även där talades det om vapenleveranser.

– Svenska stridsvagnar räddar liv i Ukraina som president Zelenskyj själv uttryckte det, säger Ulf Kristersson.

– Vi pratade mycket om detta, om att CV90, de lättare stridsvagnarna, nu är på väg att levereras.

Annons

Det gemensamma nordiska vapenstödet till Ukraina uppgår hittills till omkring 4,4 miljarder euro, motsvarande omkring 50 miljarder kronor. Ytterligare cirka 1,5 miljarder euro, motsvarande 17 miljarder kronor, har nått Ukraina som humanitärt och civilt stöd, enligt uttalandet.

Kristersson och Zelenskyj talade också om Ukrainas EU-ambitioner och om den konferens som ska hållas i Stockholm den 1–2 juni.

– Konferensen kommer uttryckligen att ta upp det förfärliga som nu händer med kidnappade ukrainska barn och splittrade familjer, där Ryssland gör helt förfärliga övergrepp mot civila familjer, säger Kristersson.

Inget budskap till Ryssland

Zelenskyj fick frågan vilket budskap Niinistö och Zelenskyj vill skicka till Ryssland och Vladimir Putin.

– Vi skickar inga meddelanden till Ryssland eller Putin. Vi vill försvara vårt land. Vi tänker på människorna i Ukraina. Alla länder vill ha fred. Det är inte möjligt förrän den ryska attacken avslutas, svarade Ukrainas president.

Zelenskyj kommenterade även det av Ryssland påstådda ukrainska mordförsöket på president Vladimir Putin.

– Vi angriper inte Kreml eller Putin, vi försvarar vårt eget land.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons