Annons
Nyheter

Nordkorea svarar om amerikansk soldat

Nordkorea • Publicerad 3 augusti 2023
En grupp turister på den sydkoreanska sidan av gränsen betraktar Nordkorea. Arkivbild.
En grupp turister på den sydkoreanska sidan av gränsen betraktar Nordkorea. Arkivbild.Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

Nordkorea har tagit kontakt med FN kring den amerikanske soldaten Travis King, som har varit försvunnen sedan han olovligen korsat gränsen till Nordkorea.

FN-kommandot, som övervakar vapenvilan efter Koreakriget, säger i ett uttalande att Nordkorea "har lämnat svar till FN:s kommando kring menig King".

Annons

"För att inte störa ansträngningarna att få hem honom kommer vi inte att gå in på några detaljer i nuläget", tillägger man.

Omständigheterna kring hur den 23-årige amerikanen över huvud taget hamnade vid gränsen är oklara.

King ska ha släppts efter att ha suttit frihetsberövad, anklagad för misshandel, och senare eskorterats till en flygplats för att föras tillbaka till USA. På något sätt lämnade han flygplatsen och anslöt till en guidad tur i den sydkoreanska gränsbyn Panmunjom. Där påstås han skrattande ha sprungit över gränsen till Nordkorea.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons