Annons
Nyheter

Norge nya budget oroar inte gränshandlarna

Norges styrande partier vill minska norrmännens inköp i svenska butiker längs gränsen och sänker avgifterna på typiska gränshandelsvaror.
Gränshandel • Publicerad 2 december 2020
"Det är inte positivt för oss. Men vi tror ändå att vi kommer att ha en bra affär”, säger Mats Idbratt, operativ chef för Gottebiten på Nordby Shopingcenter i Strömstad.
"Det är inte positivt för oss. Men vi tror ändå att vi kommer att ha en bra affär”, säger Mats Idbratt, operativ chef för Gottebiten på Nordby Shopingcenter i Strömstad.Foto: Privat

Den budget som den norska regeringen kommit överens med Fremskrittspartiet om innehåller sänkningar av avgifter på typiska gränshandelsvaror, som godis, läsk och tobak. Tanken är att norrmän ska avstå från inköpsturer till Sverige även när gränsen så småningom öppnas igen.

– De stängda gränserna har visat att det är möjligt att skapa flera arbetstillfällen i Norge då minskad gränshandel skapar större efterfrågan i Norge, säger Siv Jensen, partiledare för Fremskrittspartiet på partiets hemsida.

Annons

Den stängda gränsen har medfört ett uppsving med nyanställningar för handeln i Norge. Livsmedelshandlare och Vinmonopolet nära gränsen har fått ett uppsving.

Men handlare på den svenska sidan gränsen tar beslutet med upphöjt lugn.

– Jag tror inte det kommer att påverka gränshandeln i någon större utsträckning. Prisskillnaderna är så stora och kostnadsnivån i Norge är så hög. Det är fler mekanismer som ligger bakom gränshandeln än att man köpa billigt snus, säger Ståle Løvheim, chef för Nordby Shoppingcenter i Strömstad.

Avgifterna på socker och choklad tas bort helt i budgetförslaget. Avgiften på läsk halveras, medan avgiften på tobak sänks med 25 procent. Beslutet kanske slår hårdast mot godisbutikerna.

– Det är inte positivt för oss. Men vi tror ändå att vi kommer att ha en bra affär. Det är definitivt inte frågan om någon krisstämpel, säger Mats Idbratt.

Fakta: Sänkta avgifter i Norska budgeten

Avgifterna på choklad och varor med socker slopas

Avgifterna på alkoholfria drycker sänks med 50 %

Avgifterna på snus sänks med 25 %

Avgifterna på öl och vin sänks med 10 %

Fakta: NTB

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons