Annons
Nyheter

Norges regering vill öka uttaget ur oljefonden

Norges regering vill för att hantera coronakrisen plocka ut nästan 420 miljarder norska kronor ur sin gigantiska oljefond i år.
Det motsvarar 4,2 procent av värdet på oljefonden och överskrider därmed med råge taket på 3 procent i uttag.
Ekonomi • Publicerad 12 maj 2020
En ny skatt på odlad fisk ska öka på kommun- och regionstöd i Norge. Arkivbild
En ny skatt på odlad fisk ska öka på kommun- och regionstöd i Norge. ArkivbildFoto: Robert F. Bukaty AP/TT

Det stora uttaget kan även jämföras med nivån när regeringens budget presenterades i oktober i fjol, då planen var att använda 243,6 miljarder kronor av fondens tillgångar.

Taket för regeringens årliga uttag ur oljefonden får överskridas i extrema situationer, precis som regeringen också gjorde under finanskrisen.

Tillgångar för 10 440 miljarder

Annons

Norges oljefond, en av världens allra största aktieägare, har byggts upp av oljeintäkter som har investerats i aktier, obligationer och fastigheter runt om i världen. Enligt fondens webbsida innehåller den tillgångar för cirka 10 440 miljarder norska kronor.

Norges bruttonationalprodukt (BNP) föll med 6,9 procent under första kvartalet, enligt landets statistikbyrå SSB. Norges finansdepartement räknar med att Norges BNP för hela 2020 kommer krympa med 4 procent.

Arbetslösheten har skenat iväg uppåt från de vanligtvis mycket låga nivåerna i Norge. I fjol låg arbetslösheten i snitt på 2,2 procent. För 2020 ligger prognosen just nu på 5,9 procent, den högsta nivån sedan 1930-talet.

Ny skatt på fiskeodlingar

Den dramatiska nedgången förklaras av nedstängningen av stora delar av landets ekonomi för att begränsa spridningen av covid-19. Därtill bidrar det kraftiga raset för oljepriset, vilket slår hårt mot oljelandet Norge.

Norges centralbank sänkte i förra veckan styrräntan till rekordlåga noll procent.

I sin reviderade budget föreslår Norges regering dessutom en ny skatt på fiskeodlingar, landets näst största sektor efter olja och gas. Skatten på 0:40 norska kronor per kilo fisk införs 2022 och ska dra in cirka en halv miljard norska kronor till regioner och kommuner.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons