GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Norskt alkoholrekord i Sverige

Aldrig tidigare har norrmännen åkt över gränsen och handlat så mycket på Systembolaget, rapporterar tidningen Verdens Gang.

Sockerskatten som chockhöjdes i slutet av fjolåret är orsaken, enligt Petter Haas Brubakk, direktör för det norska näringslivets branschorganisation NHO. Norrmännen åker till Sverige för att köpa dagligvaror, godis, läsk och inte minst vin, sprit och öl.

Under årets första kvartal, har försäljningen av alkohol i fem svenska regionerna som gränsar till Norge ökat med 8,9 procent jämfört med förra året, enligt VG.

– När Fremskrittspartiet (FRP) i opposition införde extremt höga skatter, de ökade med 42 och 83 procent över en natt, var det som att kasta bensin på elden när det gäller gränshandeln som redan starkt ökade, säger Petter Haas Brubakk.

Foto: isabell Höjman/TT

Läs mer