Annons
Nyheter

Northvolt: "Vi behöver skapa ett nytt yrke"

Tusentals kunniga behövs för Northvolts nya batteriproduktion. Men några färdigutbildade batteritillverkare finns inte att få tag på.
Kompetensförsörjning är en kritisk punkt för nya, gröna industrier enligt företaget. Utbildningsministern håller med.
Ekonomi • Publicerad 11 juni 2022
Hur ska Northvolts fabriker kunna fyllas med välutbildat folk? Arkivbild.
Hur ska Northvolts fabriker kunna fyllas med välutbildat folk? Arkivbild.Foto: Northvolt/TT

Katarina Borstedt, ansvarig för kompetensförsörjning hos batteritillverkaren Northvolt, berättar att de kommer att behöva anställa upp mot 10 000 personer inom några år för att tillverka batterierna.

– Huvuddelen är personal inom produktionen, säger hon.

Annons

Northvolt har sin första fabrik i Skellefteå, där produktionen just har startat så smått. Inom ett par år ska omkring 4 000 personer jobba där, enligt planerna. Även i Göteborg behövs runt 3 000, i Borlänge ett tusental och i Västerås mer än 1 000.

Kruxet är bara att det inte finns några färdiga batteritillverkare. Det krävs särskilda egenskaper som tekniskt intresse, förmåga att följa instruktioner och stor noggrannhet. Men det behövs också utbildning, förklarar Borstedt.

– På samma sätt som i pappersindustri och fordonsindustri behövs utbildning. Vi behöver skapa ett nytt yrke, batteritillverkare.

Batteritillverkningen är automatiserad men är också en specialiserad tillverkning som kräver särskild kunskap. Just nu finns inte tillräckligt med utbildningar för just det.

– Vi har i ett pilotprojekt tillsammans med Arbetsförmedlingen undersökt förmågor, om man har rätt grund för att lära sig. Vi börjar se ganska bra resultat.

Beredda att flytta

Borstedt berättar också om ett projekt för att analysera möjligheterna för utrikes födda att bli batteritillverkare.

– Där finns stor potential, för i många fall är de inte så fast rotade och beredda att flytta.

Men utbildningarna finns inte ännu i tillräcklig utsträckning.

– Tillsammans med vuxenutbildningen i Skellefteå har en 20-veckorsutbildning tagits fram och vi ser otroligt goda resultat.

Fast den utbildningen kan bara den som är bosatt i Skellefteå få gå, såvida inte hemkommunen godkänner och betalar, berättar hon.

Annons

Northvolt har fabriker på gång även utomlands. Där växer också andra fabriker upp, som en del i den gröna omställningen. Frågan är om det är lättare att få tag på kvalificerad personal där.

– I Tyskland pågår en stor omställning, där satsar den tyska staten mycket på utbildning. Generellt görs större satsningar utomlands, i Sverige görs det inte ännu, säger Katarina Borstedt.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger att hon och regeringen också ser det stora behovet av utbildning och tar det på stort allvar. En del har gjorts, men hon är inte främmande för fler åtgärder om det behövs, understryker hon.

Riksintag till utbildning för vuxna

– Vi har byggt ut vuxenutbildningen med 160 000 platser, gjorda för att leda till yrken där det är brist, säger Anna Ekström.

Riksdagen beslutar också i juni om ett nytt studiestödssystem för vuxna. Det innebär bland annat att man kan studera med upp till 80 procent av sin gamla lön då man omskolar sig, enligt Ekström.

Yrkesvuxenutbildningen som finns i Skellefteå skulle mycket väl kunna ordnas i fler kommuner inom ramen för alla de nya utbildningsplatserna som tillkommit, tycker hon.

Än så länge finns dock inte riksintag till kommunala vuxenutbildningar.

– Men om det skulle behövas riksintag även till vuxenutbildningar så är jag beredd att titta på det. Den här frågan är angelägen för regeringen, Sverige ska gå i täten för den gröna omställningen, säger Anna Ekström.

Fakta: Batterier ska göras i Sverige

Northvolt ska tillverka batterier och delar till batterier i Sverige i stor skala.

Den första fabriken, Northvolt 1 i Skellefteå, har startat så smått. Där byggs anläggningen ut ytterligare, runt 4 000 personer ska arbeta där på sikt.

I Västerås finns utveckling och viss tillverkning, nu arbetar runt 1 000 personer där men fler kommer att behövas, enligt företaget.

I Göteborg ska batteritillverkning göras för Volvo. Där beräknas omkring 3 000 jobba.

I Kvarnsveden i Borlänge ska det gamla pappersbruket göras om till batterifabrik. Omkring 1 000 beräknas behövas där.

Northvolt har också viss tillverkning i Tyskland och i Polen.

Källa: Northvolt

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons