Annons
Nyheter

Nu blir mensskydd gratis i Skottland

Från och med måndag kan alla flickor och kvinnor i Skottland hämta gratis bindor och tamponger, vilket man är först i världen med att erbjuda.
Skottland • Publicerad 14 augusti 2022
Framöver kan skotska kvinnor hämta ut gratis bindor och tamponger. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Kommuner och lärosäten måste framöver erbjuda mensskydden gratis till alla som behöver dem. Satsningen har tidigare beräknats kosta skattebetalarna 24 miljoner pund (nästan 300 miljoner kronor) om året.

Sedan 2018 har sanitetsprodukter funnits tillgängliga gratis på universitet, skolor och yrkeshögskolor i Skottland.

Annons

"Arbetet vi gör i Skottland fortsätter att vara världsledande", skriver socialminister Shona Robison i ett uttalande.

Beslutsfattarna var eniga när det skotska parlamentet klubbade förslaget i november 2020. Parlamentsledamoten Monica Lennon, som var den som lade fram det, motiverade i en debatt med att ingen ska behöva oroa sig för hur de ska få tag på sin nästa tampong eller binda.

En undersökning från hjälporganisationen Plan International från 2017 visade att 10 procent av flickorna i Storbritannien någon gång inte haft råd med sanitetsprodukter, vilket ses som en risk för att de exempelvis ska skolka.

Gratis mensskydd är en växande fråga globalt. I den amerikanska delstaten Washington införs det i skolan när skolåret startar om några veckor, i Guams skolor beräknas det införas i oktober och i det australiska huvudstadsområdet väntas frågan om gratis mensskydd för alla diskuteras i parlamentet nästa år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons