Annons
Nyheter

Nu drar den brittiska kröningen i gång

Flaggor och vimplar pryder gatorna, skyltfönstren har porträtt av kung Charles och hundratusentals turister har samlats i den brittiska huvudstaden.
I dag sker den historiska kröningen av kung Charles och hans hustru Camilla.
Storbritannien • Publicerad 6 maj 2023
Kortegevägen i London vid Kung Charles III kröning den 6 maj. Från Buckingham Palace till Westminster Abbey genom Admiralty Arch.
Kortegevägen i London vid Kung Charles III kröning den 6 maj. Från Buckingham Palace till Westminster Abbey genom Admiralty Arch.Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT
Hundratusentals turister har flockats till London inför kröningen av Charles III och Camilla. Arkivbild.
Hundratusentals turister har flockats till London inför kröningen av Charles III och Camilla. Arkivbild.Foto: Andreea Alexandru/AP/TT
En gigantisk kopia av kröningskronan S:t Edward-kronan har placerats vid Marble Arch i närheten av Hyde Park i London.
En gigantisk kopia av kröningskronan S:t Edward-kronan har placerats vid Marble Arch i närheten av Hyde Park i London.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT
De mest inbitna kungafansen tältar längs med paradgatan The Mall för att få en skymt av de brittiska kungligheterna.
De mest inbitna kungafansen tältar längs med paradgatan The Mall för att få en skymt av de brittiska kungligheterna.Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT
Den brittiska väderlekstjänsten förutspår regn under kröningen i London. Arkivbild.
Den brittiska väderlekstjänsten förutspår regn under kröningen i London. Arkivbild.Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

När Charles III och Camilla på förmiddagen tar plats i den pampiga, hästdragna vagnen The Diamond Jubilee State Coach är det för att resa till Westminster Abbey. Men de beger sig också till den 40:e kröningen i landets historia.

Senast en brittisk regent kröntes var 1953, då kungens mor Elizabeth II tillträdde tronen.

Annons

Längs kortegevägen i London väntas hundratusentals människor stå i hopp om att få en skymt av det kungliga paret.

Redan under fredagsmorgonen hölls en generalrepetition i Westminster Abbey, dit kung Charles, drottninggemålen Camilla och prins William hade tagit sig. Detta till glädje för en grupp kungliga fans som trots det strilande regnet hade samlats utanför katedralen.

De allra mest inbitna rojalisterna har de senaste dagarna tältat längs med paradgatan The Mall, som leder fram till Buckingham Palace, för att försäkra sig om en bra plats utefter kortegevägen.

Under kröningsceremonin kommer Charles III att bland annat ta emot riksregalierna, däribland två spiror och riksäpplet, och avlägga kungaeden. Han kommer även att bli smörjd på huvudet, bröstet och händerna med en olja gjord på oliver från Oljeberget i Jerusalem.

Över 100 000 utländska turister väntas besöka den brittiska huvudstaden under evenemanget. Det tros kunna generera ett tillskott på motsvarande 5,8 miljarder kronor till Londons detaljhandel och besöksnäring.

För de många besökarna kan det vara klokt att ta med sig ett paraply. Den brittiska väderlekstjänsten förutspår nämligen en våt lördag i London.

Fakta: Monarkin i Storbritannien

Elizabeth II blev Storbritanniens drottning när hennes pappa kung Georg VI avled 1952.

Efter hennes död den 8 september 2022 tillkännagavs den 10 september att Charles blir ny brittisk regent.

Tillkännagivandet gjordes av ett speciellt råd, "The Accession Council", ungefär Rådet för trontillträdande, som bland annat består av premiärministern och äldre parlamentsledamöter. Rådet har runt 700 medlemmar.

I samband med tillkännagivandet blev kung Charles son William prins av Wales – den titel som Charles tidigare bar.

Som brittisk monark har man en motsvarande titel i 15 av de över 50 stater som ingår i Samväldet av tidigare brittiskstyrda länder, däribland Australien, Kanada, Nya Zeeland och Jamaica.

Drottning Elizabeth II var regent i 70 år, från sin fars död den 6 februari 1952 fram till sin egen död, och var den längst regerande brittiska monarken någonsin.

Källor: Encyclopaedia Britannica, Nationalencyklopedin, brittiska parlamentet

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons