Annons
Nyheter

Nu får Eduardo stanna i Sverige

Det känns jättebra. Jag kan inte förklara allt jag känner, säger Eduardo Cornejo när han på torsdagseftermiddagen nås av beskedet att han får stanna i Sverige.
Han skulle gärna ta alla de Växjöbor i famn som varit ett stort stöd när Migrationsverket ville utvisa honom.
Nyheter • Publicerad 2 april 2004
I går fick Eduardo Cornejo ett efterlängtat besked och en stor kram från sonen Eduardo Sebastian. Foto: STEFAN NILSSON
I går fick Eduardo Cornejo ett efterlängtat besked och en stor kram från sonen Eduardo Sebastian. Foto: STEFAN NILSSONFoto: 

Enligt Migrationsverkets beslut skulle Eduardo Cornejo ha utvisats till Chile nästa onsdag, och i Växjö fått lämna både sin biologiska son och den fosterson han på kommunens uppdrag också har ansvar för. Så sent som i går eftermiddag var en orolig och ledsen Eduardo hos socialnämnden för att försöka ordna på bästa sätt för sina pojkar.

Beslutet upphävt

Annons

Men samtidigt fick hans ombud, advokat Mats Eklöf, ett positivt svar på den nya ansökan om uppehållstillstånd som han lämnat in för Eduardos räkning: Utlänningsnämnden upphäver tidigare beslut om utvisning och beviljar permanent uppehållstillstånd. Nämnden skriver "att det måste anses strida mot humanitetens krav att verkställa beslutet att utvisa Eduardo Alfonso Cornejo Mansilla."

Det här är det beslut som många politiker, tjänstemän, arbetskamrater och allmänhet arbetat för.

Upprop av politiker

Som Smålandsposten tidigare berättat har Utlänningsnämnden fått ta emot många skrivelser från människor som betonat att Eduardo Cornejo är en ansvarskännande man som bott i Sverige i åtta år, som arbetar och försörjer sin familj och inte legat någon till last. I samband med kommunfullmäktiges sammanträde förra veckan skrev ett 70-tal politiker, bland annat samtliga kommunalråd, under ett upprop till Utlänningsnämnden och vädjade att Eduardo Cornejo skulle få stanna.

Tackar för allt stöd

Och efter gårdagens beslut kan han andas ut och hoppas på några dagars lugn och ro innan det är dags att återvända till jobbet och arbetskamraterna på Växjö kommuns gruppboende i Bramstorp.

-Jag vill tacka alla som stött mig, som ringt och frågat om de kan hjälpa mig på något sätt. Nu har jag min framtid här i Växjö och jag tror att jag kan göra mycket som är bra för både mig och andra, säger Eduardo Cornejo.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons