Annons
Nyheter

Slut på sena festkvällar – krogägare sömnlösa

Runt om i Sverige förbereder sig krögare på att slå igen redan klockan 22, när det nya alkoholförbudet träder i kraft.
Konsekvenserna blir kännbara – restaurangägaren Peter Orrmyr har redan nu tvingats säga upp personal.
Coronaviruset • Publicerad 16 december 2020
Peter Orrmyr äger, tillsammans med sin familj, restaurangerna Brasserie Lavette, Totale, Natur, Bord 27 och Salut i Göteborg. Alkoholförbudet slår hårt mot samtliga.
Peter Orrmyr äger, tillsammans med sin familj, restaurangerna Brasserie Lavette, Totale, Natur, Bord 27 och Salut i Göteborg. Alkoholförbudet slår hårt mot samtliga.Foto: Adam Ihse/TT
Peter Orrmyr och Lotta Diehl, bokningsansvarig på Brasserie Lavette, har bokat om 100 sällskap inför kommande alkoholförbud.
Peter Orrmyr och Lotta Diehl, bokningsansvarig på Brasserie Lavette, har bokat om 100 sällskap inför kommande alkoholförbud.Foto: Adam Ihse

Peter Orrmyr är uppgiven. Han driver, tillsammans med sin familj, flera restauranger och krogar i Göteborg – och har knappt fått en blund sedan regeringen presenterade förslaget om ett alkoholförbud.

– Det har blivit många sömnlösa nätter, säger han.

Annons

Förbudet träder i kraft i dag och innebär att krogar, pubar och restauranger inte får servera alkohol efter klockan 22. Därmed måste även gästerna lämna lokalerna, och krogarna stänga, senast 22.30.

"Enormt ekonomiskt tapp"

För familjen Orrmyrs restauranger innebär det att flera timmars verksamhet försvinner.

– Nu kan vi inte ta några bokningar efter klockan åtta för att hinna få ut både mat och dryck innan vi måste stänga. Hade vi bara fått ha öppet en timme till så hade vi hunnit med en hel sittning till, säger han och fortsätter:

– Men nu försvinner den, vilket blir ett enormt ekonomiskt tapp.

Socialminister Lena Hallengren (S) motiverade alkoholförbudet med att barer och restauranger är riskmiljöer sett till smittspridning, och att de sociala kontaktytorna behöver minskas.

– Dessutom kan alkohol göra att man tappar omdömet, sade hon på en pressträff när förbudet presenterades.

Kritik från branschen

Beslutet har mötts av kritik. Jonas Siljhammar, vd för branschorganisationen Visita, har tidigare sagt till TT att beslutet kommer att slå hårt mot branschen som "redan går på knäna".

– Regeringen vill givetvis komma åt att människor blir mer ovarsamma när de dricker alkohol. Men det är bättre att det sker på restauranger än i hemmamiljö och på fester, som jag tyvärr tror blir en följd. På restauranger sker alkoholförtäring under ordnade former, och det finns smittskyddsåtgärder, sade han.

Hakim Dilmar, krögare på Harrys i Uppsala, tänker i samma banor:

– På krogarna jobbar vi hårt med att hålla avstånd och att placera folk långt isär, där är risken mindre. När vi stänger kommer folk i stället att ha privata fester och studenterna kommer att efterfesta i sina korridorer, då blir risken högre, säger han.

Sagt upp personal

Annons

Förbudet gäller till den sista februari. I ett försök att rädda så mycket intäkter som möjligt ska Peter Orrmyrs restauranger öppna tidigare på dagen. En av dem kommer dessutom att börja servera brunch – allt för att försöka locka dit gäster, och ta igen det stora tappet.

– Vi kämpar varje dag för att försöka hitta olika lösningar. Men vi går inte med någon vinst, vi försöker bara hålla ut och ta oss igenom den här perioden, säger Peter Orrmyr.

– Vi har tyvärr fått säga upp personal som inte var fastanställda på grund av det här. Det är verkligen jättetråkigt, både för dem och för oss.

Hakim Dilmar däremot menar att det inte skulle göra någon skillnad för dem att öppna tidigare.

– Vi har mest försäljning efter klockan 22, så det påverkar oss väldigt mycket. Det spelar ingen roll om vi öppnar tidigare, folk är försiktiga och rädda och jag tror inte att de kommer att våga gå ut, säger han och tillägger:

– Vi får prova att ha öppet som vanligt i helgen, och sedan får vi ta ett beslut om vi ska stänga eller försöka vidare.

Fakta: Alkoholstopp

Regeringen har beslutat om en ny förordning om tillfälligt förbud mot servering av alkohol på serveringsställen som restauranger och pubar mellan klockan 22.00 och 11.00.

En konsekvens blir att ställena måste stänga och vara utrymda senast 22.30.

Undantaget är servering på särskilda boenden, rumsservering på hotell eller minibar i hotellrum.

Regeringen hänvisar till 3 kap, 10:e paragrafen i alkohollagen. Den ger regeringen rätt att förbjuda eller begränsa servering av alkohol i extraordinära lägen.

Förbudet gäller från den 20 november till den sista februari.

Källa: Regeringskansliet

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons