Annons
Nyheter

Nu kan det bli tillåtet för barn att åka med kompisen hem

Av säkerhetsskäl stoppade ledningen för Växjös skol- och barnomsorgsförvaltning i november 2005 kompis-
åkning i skolbussar. Nu är beslutet på väg att hävas.
Nyheter • Publicerad 31 januari 2006

I dag tar skol- och barnomsorgsnämnden ställning till ett förslag som tillåter kompisåkning från och med måndagen den 27 februari.

- Med tanke på bland annat vinterlovet under vecka åtta väljer vi i vårt förslag att senarelägga starten. Om nämnden i dag tar ett beslut ger det oss tid att lösa de praktiska detaljerna, säger Robert Holmblad på Växjös skol- och barnomsorgsförvaltning.

Annons

För att klara säkerhetskraven har förvaltningen i sitt förslag utarbetat riktlinjer för kompis-åkning.

Vårdnadshavares ansvar

Där slår man fast att det är barnens vårdnadshavare som har grundansvaret för att en elev får åka med sin kompis hem om det finns plats i fordonen. I riktlinjerna ingår också att vårdnadshavare, som önskar att deras barn ska få möjlighet till kompisåkning, ska fylla i en särskild förbindelse och lämna den till skolan. Ytterligare en blankett ska användas om man vill ansöka om att få kompisåka någon enstaka dag.

- Dessutom ska personal från skolan finnas med och ta ansvar för påstigning på skolbussen, säger Robert Holmblad.

Nya rutiner

På varje skola där kompisåkning förekommer ska man också utarbeta en rutin för handläggningen och informera samtliga vårdnadshavare om de rutiner som gäller.

På Länstrafiken Kronoberg är vd Tomas Nilsson positiv till kompisåkningen:

- Växjö är den enda kommunen i länet som har kompisåkning och som godkänner detta. Genom att lösa säkerhetsproblematiken och de praktiska frågorna ser jag inget hinder för kompis-åkning. För allas trygghet är det viktigt att man vet vilka som åker med i bussen, säger Tomas Nilsson.

Enligt skolförvaltningens förslag ska en utvärdering av kompisåkningen ske under hösten 2006.

Berne Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons