Annons
Nyheter

Kim går med på nedrustning på Koreahalvön

USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un är överens om att arbeta för "total kärnvapennedrustning på Koreahalvön", visar ett foto av det gemensamma dokument de undertecknat.
Nordkorea/USA • Publicerad 12 juni 2018
President Donald Trump lämnar sitt hotell på väg till toppmötet.
President Donald Trump lämnar sitt hotell på väg till toppmötet.Foto: Gemunu Amarasinghe

Nordkorea återupprepar därmed det löfte som gavs i ett uttalande efter toppmötet med Sydkorea i våras. Formuleringen är dock svagare än det slutliga mål USA har med förhandlingarna, nämligen en "fullständig, verifierbar och oåterkallelig kärnvapennedrustning".

USA och Nordkorea har även kommit överens om följande punkter, att döma av ett foto från när Trump höll upp dokumentet framför kamerorna vid ceremonin där de båda ledarna skrev under det:

Annons

"USA och Nordkorea lovar att etablera nya relationer mellan USA och Nordkorea, utifrån önskemålen från folken i de båda länderna, för fred och välstånd."

"USA och Nordkorea ska enas i sin ansträngning att skapa en långvarig och stabil fred på Koreahalvön."

"Som en bekräftelse av Panmunjeomdeklarationen från den 27 april 2018 lovar Nordkorea att arbeta för en total kärnvapennedrustning på Koreahalvön."

Även en fjärde punkt finns med, men är svår att avläsa från fotot.

Till smattrande kameraljud satte sig Trump och Kim ner för att skriva under sitt gemensamma uttalande, på varsin stol vid ett massivt och avlångt bord i mörkt trä, framför amerikanska och nordkoreanska flaggor. Innan de kom in i rummet kunde en person ur den nordkoreanska staben ses noggrant torka av Kims penna med en trasa.

– Vi påbörjar den processen väldigt snabbt, väldigt snabbt, svarade Trump på frågan om Nordkorea gått med på att nedrusta sina kärnvapen.

– Ni kommer att få se allt om en liten stund, tillade Trump, och säger att båda sidor kommer att vara väldigt imponerade av resultatet av toppmötet.

Efter att ha skrivit under tog de båda ledarna varandra leende i hand.

– Det gick bättre för oss båda än någon kunnat förvänta sig. Och detta kommer att leda till mer och mer, sade Trump.

På frågan från en reporter om Trump kommer att bjuda in Kim till Vita huset svarar han:

Annons

– Absolut, det kommer jag.

Efter undertecknandet promenerade Kim och Trump genom hotellet och ställde sig ytterligare en gång framför kamerorna. Återigen tog ledarna varandra i hand, under mer uppsluppen stämning.

På frågan från en reporter om vad de lärt sig om varandra svarar Trump:

– Vi har lärt oss mycket om varandra och våra länder, sade Trump och tillade, om Kim:

– Jag lärde mig att han är en väldigt begåvad man och att han älskar sitt land väldigt mycket.

– Vi kommer att träffas många gånger.

Det är ännu oklart vad som står i det dokument de skrivit under.

Trump och Kim höll sitt toppmöte på hotellet Capella på ön Sentosa i Singapore. Klockan 09:04 lokal tid kom det första, historiska handslaget. Det var en ganska lång handskakning och rätt sammanbitna miner och reserverade leenden, visar tv-bilderna.

– Trevligt att träffa dig, herr president, sade Kim, enligt nyhetsbyråer.

Därefter tog Trump Kim över ryggen och "föste" honom lätt in i rummet där deras möte på tu man hand hölls. Två tolkar gick efter.

Annons

Under några minuter fick reportrar och fotografer vara med. Både Trump och Kim var optimistiska och sade att de trodde att toppmötet skulle vara framgångsrikt.

Kim Jong-Un sade, via en tolk, att det fanns flera hinder innan mötet kunde äga rum:

– Vi överkom dem alla och här är vi i dag, sade han.

Det är första gången som en sittande amerikansk president träffar Nordkoreas högste ledare. Att de ens skulle kunna mötas var i stort sett otänkbart bara för några månader sedan, då de båda ledarna utbytte en rad förolämpningar och hot med varandra.

Fokus för mötet är Nordkoreas kärnvapen och de ekonomiska sanktionerna mot landet. USA vill att Nordkorea ska ge upp hela sin kärnvapenarsenal medan Nordkorea vill att nedrustningen ska gälla hela den koreanska halvön.

Ledarnas första samtal, med bara tolkarna, varade i trekvart, rapporterar nyhetsbyråer. Därefter släpptes respektive lands delegationer in. De båda fick bland annat sällskap av de båda utrikesministrarna Mike Pompeo och Ri Yong–Ho.

– Genom att jobba tillsammans kommer vi att få det gjort, sade Trump till Kim inför inledningen av det mötet, enligt Reuters.

– Vi kommer att lösa det.

När de båda ledarna gick in för de vidare samtalen, hördes Kim säga, enligt internationella medier:

– Jag tror att hela världen ser på just nu. Många människor i världen kommer att tro att det här är en scen från en fantasi (ohörbart)... en science fiction-film.

Annons

Kim lät också väldigt positiv om att komma fram till något:

– Vi övervann all slags skepsis och alla spekulationer om detta toppmöte och jag tror att det här är bra för freden. Jag tror att detta är en bra upptakt för fred.

Klockan 10 svensk tid hålls en pressträff med Donald Trump, enligt Vita huset. (TT)

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons