Annons
Nyheter

Ny aktivitet på vulkanön i Nya Zeeland

Två dygn efter utbrottet på White Island i Nya Zeeland anses ön ännu vara för farlig för att räddningsarbetare ska åka dit. Under onsdagen steg nya rökpelare från vulkanen.
Nya Zeeland (TT-Reuters) • Publicerad 11 december 2019
Rökpelare stiger under onsdagen från vulkanön White Island i Nya Zeeland.
Rökpelare stiger under onsdagen från vulkanön White Island i Nya Zeeland.Foto: Mark Baker/AP/TT

Räddningsarbetarna står redo. Men ännu får de inte åka ut till ön. Vulkanen på White Island är för farlig för att någon ska kunna åka dit och myndigheternas planer att under onsdagsmorgonen skicka ut personal fick ställas in.

Tidigt på morgonen, lokal tid, syntes nya rökpelare fån vulkanen och det geologiska institutet Geonet meddelade att ny aktivitet hade uppmätts.

Annons

"Sedan runt 04.00 på morgonen har graden av vulkaniska skakningar ökat markant på ön. Situationen är fortsatt högst osäker vad gäller framtida aktiviteter för vulkanen. Utbrott är fortsatt troliga under de närmaste 24 timmarna", skriver Geonet i ett uttalande.

Ivriga att få åka

Kvar på fastlandet står räddningsarbetare redo och ivriga att få ge sig ut till ön för att försöka hitta de åtta saknade som befann sig på ön när utbrottet inträffade. Chansen att hitta någon vid liv har konstaterats som mer eller mindre obefintlig, men förhoppningen är att kunna hämta hem deras kroppar.

– Jag har pratat med många av de som är inblandade i uppdraget och de är väldigt, väldigt ivriga att åka tillbaka, de vill föra hem människors älskade, säger premiärminister Jacinda Ardern.

Totalt har sex personer hittills bekräftats döda medan över 30 har skadats, varav 25 kritiskt. Flera av dem får vård för över 70-procentiga brännskador, skador som är så pass allvarliga att myndigheterna befarar att fler kan avlida.

Kritik mot försiktighet

Att de saknade ännu inte har hämtas till fastlandet har väckt kritik i Nya Zeeland, där polis och räddningstjänst anklagas för att vara för försiktiga – kritik polisen slår ifrån sig.

– Vi kan inte utsätta ännu fler människor för fara och åka ut till ön innan vi kan slå fast att det är säkert, säger vice poliskommissionär Bruce Bird.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons