Annons
Nyheter

Ny handlingsplan för det europeiska skogsbruket

Det ska bli ordning och reda med den europeiska skogen. Det vill säga att EU:s skogspolitik ska samordnas med medlemsländernas.
Målet är att förbättra det europeiska skogsbrukets konkurrenskraft samtidigt som livskvalitéten och miljön i skogen skyddas.
Nyheter • Publicerad 23 juni 2006
EU vill stödja skogens användning ur alla aspekter. Inte bara det industriella skogsbruket utan också skogens användning för fritid och rekreation. Det framgår av den nya handlingsplanen.Foto: Scanpix
EU vill stödja skogens användning ur alla aspekter. Inte bara det industriella skogsbruket utan också skogens användning för fritid och rekreation. Det framgår av den nya handlingsplanen.Foto: ScanpixFoto: 

Det är EU-kommissionen som nu lagt fram en handlingsplan för skogen. Den har utarbetats i samarbete med medlemsstaterna och berörda parter.

"Handlingsplanen är utformad för att bidra till ett hållbart skogsbruk. Vårt syfte är att behålla och intensifiera den europeiska skogens olika roller och att stötta ett varaktigt utbud av varor och tjänster", kommenterade ansvarig kommissionär Mariann Fischer Boel.

Annons

Handlingsplanen som är femårig, 2007-2011, innehåller 18 konkreta åtgärder för ett hållbart skogsbruk. EU ska satsa på forskning, utbildning, bättre övervakning och bättre samordning mellan medlemsländerna. Särskilt poängteras skogsägarnas betydelse för en hållbar förvaltning av Europas skogar.

Handlingsplanen ska kompletteras med förslag kring konkurrenskraften för den skogsbaserade näringen. För att veta vad man ska göra för att stärka konkurrenskraften vill kommissionen utreda hur globaliseringen påverkar den ekonomiska bärkraften för EU:s skogsbruk.

Forskning och teknik En annan så kallad nyckelåtgärd är att satsa på forskning och teknisk utveckling. Kommissionen menar att det har en avgörande betydelse.

EU vill också öka skogens bidrag som energikälla. Det kan minska klimatförändringarna, menar kommissionen, eftersom biobränslen skulle ersätta fossila bränslen. Dessutom skulle det öka självförsörjningen och skapa sysselsättning på landsbygden.

Ägarna Skogen ägs i allt större utsträckning av personer som inte själva brukar den. Det menar kommissionen är negativt för bland annat kostnaderna för skogsbruket. Det kommer att krävas mer välutbildad och anpassningsbar arbetskraft för att sköta skogen. Därför kommer medlemsländerna att stödja fortbildning av skogsägare, skogsarbetare och rådgivare.

Ett annat av EU:s mål i skogspolitiken gäller miljön. Produktionen måste alltid ske ur ett miljömässigt och biologiskt hållbart perspektiv. Kommissionen ska tillsammans med Ständiga kommittén för skogsbruk att undersöka hur skyldigheterna enligt Koyotoöverenskommelsen kan uppfyllas på ett samordnat sätt inom EU. Även på miljöområdet ska EU stödja forskning och utbildning.

Mångfalden Utarmningen av den biologiska mångfalden fortsätter. Kommissionen efterlyser därför intensivare åtgärder på EU-nivå och i medlemsländenra för att återställa livsmiljöer och naturliga ekosystem. Kommissionen vill tillsammans med medlemsstaterna inrätta ett europeiskt system för skogsövervakning. Systemet ska vara baserat på befintliga skogsdatabaser och övervakningssystem. Det ska inte endast ta hänsyn till miljöindikatorer utan även innehålla ekonomisk och social information.

EU uppmärksammar inte minst skogens roll för rekreation, socialt och kulturellt. En av åtgärderna handlar därför om att undersöka de aspekterna i och omkring tätorter och hur medborgarna kan engageras i planering, skapande och skötsel av de skogarna.

Handlingsplanen kommer att gälla i fem år från 2007. En halvtidsutvärdering görs 2009.

Kenneth Gehrman
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons