Annons
Nyheter

Nya normen: Undvik möten med fler än åtta

Regeringen vill att alla undviker möten med fler än åtta personer.
Politik • Publicerad 16 november 2020
Statsminister Stefan Löfven (S) håller en digital pressträff i Rosenbad.
Statsminister Stefan Löfven (S) håller en digital pressträff i Rosenbad.Foto: Regeringen

Regeringen är oroad över den ökade smittspridningen och att många inte tar smittrisken på allvar.

Därför ska nu offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med fler än åtta personer förbjudas.

Annons

Förordningsändringen, som stödjer sig på ordningslagen, ska träda i kraft 24 november och gälla i fyra veckor.

– Detta är en mycket ingripande åtgärd, men helt nödvändig, säger Löfven.

– Det krävs mer av förbud för att få ned kurvan över antalet smittade.

Kan inte förbjuda

Regeringen vill att alla ser till att undvika möten och samlingar med mer än åtta personer. Men till exempel privata fester och stora privata middagar kan regeringen inte förbjuda.

Däremot hoppas Löfven att det skarpa förbudet för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta personer får alla att tänka efter och att det blir en norm för samhällslivet i stort.

– Det är en mycket tydlig signal till varje människa i vårt land och för hela samhället, säger Löfven.

– Gör din plikt och ta dit ansvar för att stoppa smittspridningen.

Inga artister

En annan skarp åtgärd som regeringen nu meddelar är att undantaget i publiktaket för restauranger med artister som underhåller matgäster tas bort. Sådana restauranger har sedan 8 oktober fått ha sittande publik som överstiger publiktaket. Men från den 24 november blir det i praktiken omöjligt att bjuda matgäster på levande musik, eftersom bara åtta personer då får närvara.

Reglerna för restaurangbesök har skärpts i flera steg under hösten. Fler än åtta personer får inte längre sitta vid samma bord. I förra veckan föreslog regeringen ett stopp för alkoholservering på krogen efter klockan 22. Stoppet är tänkt att träda i kraft den 20 november och gälla till den sista februari.

Ingen betydelse

Smittläget har försämrats snabbt de senaste veckorna.

Annons

Så sent som den 22 oktober beslutade regeringen om vissa lättnader i förbudet för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på fler än 50 personer.

Undantag gjordes för till exempel teatrar, konserter, biografer och sportevenemang som har sittplatser. I sådana fall tilläts upp till 300 personer med visst avstånd mellan dem.

Undantaget blir visserligen kvar men i praktiken har det ingen betydelse för att alla regioner i landet har hållit fast vid taket på 50 personer. Och det taket sänks nu från 50 till åtta personer.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons