Annons
Nyheter

Ny ledare för Spaniens konservativa

Alberto Núñez Feijóo – så heter den nye ledaren för spanska högerpartiet Partido Popular (PP), som efter interna skandaler vill återta den politiska makten i landet.
Spanien • Publicerad 2 april 2022
Alberto Núñez Feijóo, ny ledare för Partido Popular. Arkivbild.
Alberto Núñez Feijóo, ny ledare för Partido Popular. Arkivbild.Foto: Lalo R Villar/AP/TT

Det har stormat i PP de senaste månaderna. Men med valet av den 60-åringe politiske veteranen Alberto Núñez Feijóo hoppas Spaniens andra största parti återfå lugnet.

– Det får vara nog med kontroverser och problem. Låt oss lägga ner de interna striderna och itu med de verkliga, sade den nye partiledaren på kongressen i Sevilla, enligt spanska medier.

Annons

PP har under senvintern genomgått en stor intern maktstrid med flera publika utspel. Först anklagade den förre partiledaren Pablo Casado partiets populära regionala ledare i Madrid, Isabel Díaz Ayuso, för korruption. Men hon slog tillbaka och hävdade att partiledaren spionerade på sina motståndare.

Enande kompromiss

In trädde Alberto Núñez Feijóo, Galiciens starke ledare och veteran i paritet. Han ställde sig på Isabel Díaz Ayusos sida och krävde Casados avgång.

Som ny partiledare ses han som en enande kompromiss som de flesta falanger inom partiet kan enas kring.

I ledarvalet hade han heller ingen motkandidat och i sitt tacktal efter ville han se framåt, och få såväl partiet som opinionen att glömma de bittra internstriderna.

– Ut med hämnd, hat och splittring. Vi ska erbjuda tillit, mognad och en tydlig väg framåt. Vi ska göra det genom att visa ansvar och lugn, och vi ska göra det tillsammans, sade han.

Utmanas från höger

PP förlorade 2018 makten till socialdemokratiska PSOE och nuvarande premiärminister Pedro Sánchez.

Men Alberto Núñez Feijóo och PP ska inte bara ta sig an frågan om hur man ska vinna nästa val, som ska hållas senast i december 2023.

Partiet måste också på nationell nivå enas om hur man ska agera gentemot högerextrema Vox, som i nyvalet 2019 blev tredje största parti – och i opinionen växt ytterligare under PP:s interna strider.

I mars gick PP och Vox ihop i en koalition i regionen Kastilien och León. Det är första gången sedan general Francos diktatur som extremhögern kommer i maktposition i Spanien.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons