Annons
Nyheter

Ny metod hittar bekämpningsmedel på frukt

Forskare på Karolinska institutet har utvecklat en nanosensor som avslöjar bekämpningsmedel på frukt. Metoden är enklare och billigare än tidigare metoder.
Forskning • Publicerad 9 juni 2022
Forskarna hoppas att livsmedelsbutiker i framtiden ska kunna använda den nya metoden för att hitta bekämpningsmedel i fruktdisken. Arkivbild.
Forskarna hoppas att livsmedelsbutiker i framtiden ska kunna använda den nya metoden för att hitta bekämpningsmedel i fruktdisken. Arkivbild.Foto: Henrik Holmberg/TT

“Rapporter visar att drygt hälften av all frukt som säljs inom EU innehåller spår av bekämpningsmedel som i högre doser har kopplats till hälsoproblem hos människor”, säger Georgios Sotiriou, forskare på Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

Det går att testa enskilda frukter för bekämpningsmedel men tidigare har det varit svårt. Grundtekniken, ytförstärkt Ramanspridning, utvecklades på 1970-talet och används inom flera forskningsfält. Men inom livsmedelssäkerhet har användningen varit begränsad eftersom den varit för dyr och krävt specialtränad personal, säger Haipeng Li, en av forskarna bakom studien.

Annons

– Vi har utvecklat en nanosensor som är mycket billigare än tidigare metoder. Hela utrustningen får plats i en ryggsäck.

I studien skapade forskarna sensorer som kan upptäcka ett insektsdödande gift som är förbjudet i många länder. De applicerade sedan en liten mängd av giftet på ett äpple, samlade in det med en bomullspinne, blandade det med en lösning i ett rör och droppade det på sensorn som bekräftade förekomsten.

– Det är inte en enorm upptäckt i sig men det är ett viktigt steg, säger Haipeng Li.

I framtiden hoppas Haipeng Li att sensorerna kan upptäcka blandningar av bekämpningsmedel. Just blandade bekämpningsmedel kan vara extra farliga och är svåra att upptäcka med existerande metoder. Om forskningen lyckas ser han framför sig att större matbutiker kan köpa in sin egen sensor.

Forskarna ska också undersöka om metoden kan användas för att upptäcka sjukdomar i vårdmiljöer med begränsade resurser.

Fakta: Nya metoden

Forskarna tillverkade nanosensorer med flamteknik. Det är en väletablerad och kostnadseffektiv metod för att framställa ytbeläggningar på metallytor och möjliggör därför produktion i stor skala.

Sensorn utgörs av mikrometertunna skikt av silvernanopartiklar på en glasyta. Toxiska spårämnen applicerades på sensorn och signalen mättes med en spektrometer. Sensorerna fortsatte fungera vid upprepad testning efter mer än två månader, vilket enligt forskarna visar på sensorernas hållbarhet och lämplighet för massproduktion.

Forskningen har finansierats med stöd från European Research Council, Karolinska institutet, Stiftelsen för strategisk forskning och Vetenskapsrådet.

Källa: Karolinska Institutet

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons