Nyheter

SAS ser ljusning - trots brakförlust

SAS redovisar ännu en brakförlust, men vd Anko van der Werff ser ändå ljuspunkter.
– Bokningsläget är bra, det är de goda nyheterna, säger han.
Ekonomi • Publicerad 24 februari 2023
Anko van der Werff, VD och koncernchef för SAS. Arkivbild.
Anko van der Werff, VD och koncernchef för SAS. Arkivbild.Foto: Lars Schröder /TT

För det första kvartalet i SAS brutna räkenskapsår, avslutat i januari, redovisas en förlust före skatt på 2 449 miljoner kronor.

Men "på vissa sätt" är vd och koncernchef Anko van der Werff nöjd. SAS första kvartal, november till januari, brukar vara årets svagaste.

– Nästan 50 procent fler människor flög med oss, jämfört med ett år sedan, så det är ganska bra eller hur?

Samtidigt fortsätter höga priser på flygbränsle och den svaga kronan skapa problem för bolaget.

Reser igen

Ekonomisk ovisshet på grund av stigande räntor och inflation kommer sannolikt att påverka resebranschen framöver, skriver SAS i sin rapport.

Men den oro som bolaget kände inför vintersäsongen har inte helt besannats, enligt van der Werff. Efterfrågan är bättre än befarat och några större "recessionseffekter" syns inte ännu.

– Och vi ser också att bokningsläget inför sommaren och våren är bra, det är de goda nyheterna, säger SAS-chefen.

I och med att arbetslösheten fortfarande är låg så har människor fortfarande pengar att lägga på flygresor, säger van der Werff.

– Och det verkar som, men här får vi vara lite försiktiga, att covid är över.

– Jag är verkligen tillbaka i ett 2019-schema. Jag har varit på flera affärsresor de senaste veckorna och månaderna och det känns som vanligt igen.

Stor förlust

Den stora förlusten för kvartalet kan bland annat förklaras av den svaga kronan och höga priser på flygbränsle och energi, enligt Anko van der Werff.

– Dessa faktorer hjälper oss definitivt inte, säger han.

De höga priserna är en följd av Rysslands invasion av Ukraina, säger SAS-chefen, och påverkar allt från hushåll till flygbränsle.

– Det är definitivt något som vi måste hantera.

SAS befinner sig sedan tidigt 2022 i en omstruktureringsprocess enligt planen SAS Forward och har bland annat lämnat in en ansökan om så kallat konkursskydd i en domstol i USA enligt ett så kallat Kapitel 11-förfarande.

Omstruktureringsprocessen väntas vara avslutad under andra halvåret 2023. Under tiden avser SAS att fortsätta sina flygningar som vanligt.

Tror på vinst nästa år

Intäkterna beräknas nå 40 miljarder kronor och rörelseresultatet antas bli en förlust på 4-5 miljarder.

För att stärka bolagets finansiella ställning och "uppnå en hållbar kostnadsstruktur" planeras årliga besparingar om ungefär 7,5 miljarder kronor, enligt bolaget.

Enligt planen ska SAS även ta in 9,5 miljarder i nytt eget kapital och omvandla 20 miljarder av skuldberget till aktiekapital.

Enligt bolagets egen prognos väntas ett positivt resultat återigen kunna redovisas under räkenskapsåret 2023/2024.

SAS första kvartal

För det första kvartalet i SAS brutna räkenskapsår (november till januari) redovisar flygbolaget en förlust före skatt på 2 449 miljoner kronor.

Motsvarande kvartal året innan var 2 597 miljoner kronor.

Intäkterna lyfte till 7 896 miljoner kronor under kvartalet, upp från 5 545 miljoner kronor.

Källa: SAS kvartalsrapport

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.