Annons
Nyheter

Ny omgång väntar i Cyperns presidentval

Cypern • Publicerad 5 februari 2023
Cyperns förre utrikesminister Nikos Christodoulides hälsar på väljare utanför sin vallokal på söndagen.
Cyperns förre utrikesminister Nikos Christodoulides hälsar på väljare utanför sin vallokal på söndagen.Foto: Petros Karadjias/AP/TT

Som väntat kommer det att krävas en andra omgång när Cypern ska välja ny president.

Den 12 februari får väljarna ta ställning om de vill att den oberoende mittenkandidaten Nikos Christodoulides eller Andreas Mavroyiannis från kommunistiska Akel ska efterträda sittande Nicos Anastasiades.

Annons

Hela 14 kandidater kände sig manade att styra i den grekcypriotiska delen av ön, vilket försvårade för någon av dem att nå nödvändiga 50 procent för att säkra en valseger. Flest röster, 32 procent, fick landets tidigare utrikesminister, 49-årige Nikos Christodoulides.

Han räknas som favorit mot Mavroyiannis, som tidigare främst gjort sig ett namn som chefsförhandlare i fredssamtalen med den turkcypriotiska sidan. Han fick i första omgången överraskande 29,6 procent och slog därmed ut högerkandidaten Averof Neophytou, som leder landets största parti Disy.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons