Annons
Nyheter

Ny prognos: Västlänken försenas med flera år

Tågtunneln Västlänken genom Göteborg försenas med flera år – och blir flera miljarder kronor dyrare, meddelar Trafikverket.
Trafik • Publicerad 31 augusti 2023
Det första spadtaget till bygget av Västlänken togs 2018. Nu står det klart att bygget blir försenat med flera år. Arkivbild.
Det första spadtaget till bygget av Västlänken togs 2018. Nu står det klart att bygget blir försenat med flera år. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT

Planen var att Västlänken, som av Trafikverket beskrivs som "ett av norra Europas största och mest komplicerade infrastrukturprojekt", skulle stå klar 2026. Men sedan kontraktet med entreprenören, som haft hand om en deletapp, hävts har det stått klart att tidsplanen inte skulle hålla. Frågan var bara hur stor förseningen skulle bli.

Nu meddelar Trafikverket att planen är att hela Västlänken kan tas i drift under åren 2029-2032, med en mest trolig sluttid år 2030. Delar av projektet kommer dock att kunna tas i bruk tidigare.

Annons

Notan blir dessutom dyrare. Den ursprungliga budgeten bedömdes i 2009 års prisnivå till 20 miljarder kronor. Den nya bedömningen är att prislappen landar någonstans mellan 24,1 och 27,1 miljarder – med en trolig kostnad på 25,7 miljarder. I dagens penningvärde är det 38,5 miljarder.

Totalt sett innebär det en ökning av kostnaden på cirka 20 till 35 procent.

Fakta: Västlänken

Västlänken är en åtta kilometer lång slinga för pendel- och regionaltåg, huvudsakligen i tunnel under Göteborgs centrum. Tre nya stationer under mark ska etableras: Göteborgs stad, Haga och Korsvägen.

Göteborgs central är sedan 1800-talet en så kallad säckstation, där alla spår slutar inne på stationen i stället för att vara genomgående. Det innebär att ankommande tåg måste köra ut igen samma väg, vilket påverkar stationens kapacitet. Västlänken är ett sätt att avlasta Göteborgs central.

Projektet är en del av det så kallade Västsvenska paketet, en stor satsning på infrastruktur i samarbete mellan bland annat Västra Götalandsregionen, Trafikverket och Göteborgs stad.

Västsvenska paketet har en samlad budget på 34 miljarder kronor i 2009 års prisnivå.

Fakta: Trafikverket, Göteborgs kommun

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons