Annons
Nyheter

Ny radar på Färöarna: "Hålet ska täppas till"

Ett övervakningshål i luftrummet över Nordatlanten ska täppas till – det är ambitionen när Danmark uppför en ny radaranläggning på Färöarna. Efter en intensiv lokal debatt är avtalet med den färöiska landsstyrelsen undertecknat.
Danmark • Publicerad 9 juni 2022
Färöarnas ansvarige för utrikesfrågor Jenis av Rana undertecknar avtalet om en ny radaranläggning utanför Torshamn tillsammans med Danmarks försvarsminister Morten Bødskov (S).
Färöarnas ansvarige för utrikesfrågor Jenis av Rana undertecknar avtalet om en ny radaranläggning utanför Torshamn tillsammans med Danmarks försvarsminister Morten Bødskov (S).Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix/TT

En radaranläggning för övervakning av Nordatlanten fanns på Sornfelli utanför Torshamn fram till 2007. Men sedan dess har det färöiska luftrummet varit obevakat, vilket betytt att försvarsalliansen Nato saknat en klar bild av flygtrafiken från den norra delen av Storbritannien via Färöarna till sydöstra Grönland.

I samband med den danske försvarsministern Morten Bødskovs besök på Färöarna har nu avtalet om en ny radaranläggning på Sornfelli undertecknats av honom och den färöiska landsstyrelsens ansvarige för utrikesfrågor, Jenis av Rana.

"Ökad aktivitet"

Annons

– Vi har en tid med förväntat ökad aktivitet framför oss. En stor del av det ryska försvaret koncentrerar sig nu på Ukraina, men det är inget tvivel om att vi kommer att se en ökad aktivitet i vårt område, sade Morten Bødskov (S) till nyhetsbyrån Ritzau efter undertecknandet.

Uppförandet av en ny radaranläggning är en del av den Arktisuppgörelse som det danska folketinget enades om i februari.

– Det har funnits ett hål och det ska täppas till, har försvarsministern tidigare sagt och samtidigt pekat på den nya säkerhetspolitiska situationen i Europa som en viktig orsak.

Partierna i folketinget var eniga om att ett klartecken från Färöarna var en förutsättning, men flera färöiska politiker har uttryckt att beslutet har fattats över huvudet på färöingarna.

"En liten bricka"

Debatten har varit omfattande i Färöarnas lagstiftande församling, lagtinget.

– Vi blir behandlade som en liten bricka i ett storpolitiskt maktspel och det påminner om kolonialtiden när vi inte hade något att säga till om, har Høgni Hoydal, partiledare för Republikanerna som kämpar för Färöarnas självständighet, tidigare sagt till danska TV2.

Han befarar att uppförandet av radaranläggningen av Ryssland ses som en fientlig handling och att anläggningen i värsta fall kan bli ett bombmål.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons