Annons
Nyheter

Ny seger för Vattenfall i Tyskland

Den tyska staten måste kompensera Vattenfall ekonomiskt för de stängda kärnkraftverken Krümmel och Brunsbüttel. Det har landets högsta juridiska instans författningsdomstolen kommit fram till – igen.
Ekonomi • Publicerad 13 november 2020
Statliga vattenfall är i en juridisk konflikt med den tyska staten. Arkivbild.
Statliga vattenfall är i en juridisk konflikt med den tyska staten. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Redan i december 2016 kom en dom från författningsdomstolen som sade att energijätten skulle få en rimlig ersättning, dock utan att ange någon summa. Den tyska staten svarade med att stifta en lag om ersättning, men Vattenfall nöjde sig inte.

– Lagen var urvattnad, gav oss ingen extra kompensation, och var inte korrekt implementerad, säger Anne Gynnerstedt, Vattenfalls chefsjurist.

Annons

Bolaget lämnade in ett klagomål och nu har författningsdomstolen kommit fram till att den tyska staten ska göra om ersättningslagen så snart som möjligt.

– Det kan ta tid innan de utformar något och vi vet inte vad de landar i, men jag hoppas att vi får en rimlig ersättning av den tyska staten, säger Anne Gynnerstedt.

Samtidigt driver Vattenfall, som ägs av svenska staten, en parallell process mot tyska staten i Världsbankens skiljedomstol i Washington. Det handlar om ett skadeståndskrav på nästan 50 miljarder kronor. Något avgörande har inte kommit där.

Det var efter kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011 som den tyska regeringen beslutade att skynda på avvecklingen av kärnkraften. Vattenfalls två kärnkraftverk i landet stängdes omedelbart tillsammans med sex andra, medan övriga nio tyska kärnkraftverk ska avvecklas fram till 2022.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons