Annons
Nyheter

Ny superdator ska bygga "digital tvillingvärld"

En ny superdator har sett dagens ljus. Datorn, som visuellt liknar bilden av en traditionell serverhall, bär namnet Lumi och invigdes i sitt fysiska hem i Kajaana, Finland, i måndags.
Tech • Publicerad 15 juni 2022
Lumi är en, minst sagt, snabb dator. Pressbild.
Lumi är en, minst sagt, snabb dator. Pressbild.Foto: Pekka Agarth/CSC

Tanken är att Lumi, som är Europas snabbaste dator och trea i världen, ska vara "en plattform för internationellt samarbete inom dataintensiv forskning", enligt ett pressmeddelande från Vetenskapsrådet som är Sveriges representant i det konsortium om tio medlemsländer som driver Lumi.

Lumi står för Large unified modern infrastructure.

Annons

Enligt pressmeddelandet kommer Lumi att kunna "genomföra komplexa simuleringar inom klimatforskningen mycket snabbt" och ska även användas i projektet "Destination Earth" som ämnar ta fram en digital tvillingvärld för att förutse klimatförändringar.

Lumi är, enligt pressmeddelandet, även den tredje "grönaste" superdatorn i världen sett till energianvändning. Superdatorn har en kapacitet på 151,9 petaflops per sekund. Vilket är ett fint uttryck för att den är extremt snabb.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons