Annons
Nyheter

Ny tidsfrist för nordirländsk regering

Storbritannien har gett partierna i Nordirland mer tid att enas kring en ny koalitionsregering. Den brittiska provinsen har varit utan regering sedan i maj 2022.
Nordirland • Publicerad 9 februari 2023
Storbritannien har gett partierna i Nordirland mer tid att enas kring en ny koalitionsregering. Arkivbild.
Storbritannien har gett partierna i Nordirland mer tid att enas kring en ny koalitionsregering. Arkivbild.Foto: AP/TT

I stället för att, som tidigare beslutats, utlysa nyval ska partierna försöka komma överens om en ny regering senast den 19 januari 2024, enligt beskedet från den brittiska regeringen.

Skulle en regering då fortfarande inte ha bildats, kan nyval utlysas.

Annons

– Jag är medveten om att ett nyval inom de närmaste veckorna varken är till någon hjälp eller är önskvärt. Därför föreslår jag att partierna får mer tid för att samarbeta, samtidigt som diskussionen kring Nordirlandsprotokollet mellan EU och Storbritannien fortsätter, sade Storbritanniens Nordirlandsminister Chris Heaton-Harris under torsdagen.

Nordirland har saknat regering sedan provinsvalet i maj. Efter valet uppstod ett dödläge grundat i den splittrade synen på det så kallade Nordirlandsprotokollet, som ska förhindra att det uppstår en hård gräns mellan den brittiska landsdelen och EU-medlemmen Irland.

Fakta: Regeringskris i Nordirland

I regionalvalet i maj 2022 blev nationalistpartiet Sinn Féin – som har som mål att återförena Nordirland med Irland – för första gången största parti i regionala parlament. Näst störst blev DUP, som anser att protokollet bör slopas helt.

Sedan valet har partierna inte kunnat enas om en samlat styre.

Dödläget grundar sig i den splittrade synen på det så kallade Nordirlandsprotokollet, som ska förhindra att det uppstår en hård gräns mellan den brittiska landsdelen och EU-medlemmen Irland.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons