Annons
Nyheter

Ny trafiklösning kräver stora investeringar

En ny vacker Norra Esplanad: Prislapp 10-11 miljoner kronor. Men hur ska notan delas?
- Jag förväntar mig tuffa förhandlingar mellan kommunen och Vägverket,
säger tekniska chefen
Anders Westerberg.
Nyheter • Publicerad 2 juni 2006

I torsdags fick Älmhults kommun ett första besked om hur mycket upprustningen av centrala Älmhult kommer att kosta av inblandade arkitekter och konsulter. Bara vägsnutten mellan kommunhuset och Älmhults enda trafikljus kan gå mot 11 miljoner kronor. Pengar som ska gå till allt från nya ytskikt, belysning, parkeringsplatser till cykelställ.

Vem ska betala? Nästa steg blir att avgöra vem som ska betala vad av Vägverket och kommunen.

Annons

- Vi kommer att bli ombedda att ta fram en tydlig prioritering för vad kommunen vill ha gjort i hela vår trafiklösning, säger Anders Westerberg och det är här han anar allvarliga stötestenar.

Redan nu, under arbetet med kommunens översiktsplan har Vägverket gjort tydligt att man inte vill se någon slopad halv eller hel Haganäsled runt Älmhults centrum.

- Beroende på hur hårt de driver den frågan så kan vi hamna i ett läge där det krävs nya politiska beslut. Vi måste in i en realistisk värld.

35-40 miljoner En ny väg-länk i söder á 35-40 miljoner kronor eller en väg över Sånnaböke mosse som inte löser trafikproblemen i centrala Älmhult enligt Anders Westerberg och Vägverket är båda exempel på saker som kommer att diskuteras intensivt.

De diskussionerna kan också komma att ändra i vilken ordning uppfräschningen av centrum görs. Torget och området runt kommunhuset är kommunens eget ansvarsområde och där kan arbetet påbörjas snabbare.

- Det är också relativt billigt. Jag kommer att förorda en något enklare lösning, med ny belysning och en förändrad mer öppen plantering ut mot Norra Esplanaden så kan vi få det riktigt bra. Vi har ganska nyligen renoverat torget och att då riva upp alltihop känns inte rätt.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons