Annons
Nyheter

Ny vindkraft är som bortblåst

De nya framtida vindkraftsprojekten fortsätter att minska i antal.
Ekonomi • Publicerad 1 januari 2022
Vindkraftverk på Öland. Arkivbild.
Vindkraftverk på Öland. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer / TT

Under det tredje kvartalet togs inte ett enda nytt investeringsbeslut att bygga ny vindkraft. Fjärde kvartalet blir inte mycket bättre, enligt en preliminär sammanställning av branschorganisationen Svensk Vindenergi.

Faktum är att de så kallade samverkansprojekten blir allt färre, alltså processerna innan planen realiseras i ett tillstånd och sedan beslut att faktiskt bygga. Portföljen av samverkansprojekt uppgår i nuläget till en effekt av 5 300 MW (megawatt), ned från 5 800 MW i slutet av tredje kvartalet.

Annons

– Ganska mycket mindre för att vara bara två månader, säger Kulin.

Tydlig trend

I början av året var den siffran runt 8 000 MW.

– Vi kommer att få ett svagt år, det sämsta sedan vindkraften blev möjlig att bygga utan subventioner (runt 2016). Det är en ganska tydlig trend, säger Daniel Kulin.

Projekten som arbetas fram nu blir verklighet först 6-7 år senare. Men det är långt ifrån allt som byggs. Tumregeln är att 50 procent av planerna som bearbetas i samverkansgrupper, med olika intressenter runt de planerade vindkraftparkerna, går vidare till faktiska tillståndsansökningar. Sen faller ytterligare 50 procent av denna hälft bort i själva tillståndsprocessen hos länsstyrelserna – kvar blir alltså en fjärdedel av de ursprungliga samverkansprojekten.

Ofta är det kommunerna som säger nej. Försvaret är också en bromskloss. Vindkraftverken anses störa militärens flygverksamhet.

Byggs mycket nu

Det finns mycket regelförenklingar som skulle kunna göras för att få fart på vindkraftsbyggena, både till lands, och till havs där potentialen är som störst, och samtidigt hålla sig hyfsat väl med den lokala opinionen, enligt Daniel Kulin.

Men även om framtiden för vindkraftsvännerna just nu ser lite dystrare ut, så byggs det mycket för närvarande, baserat på gamla investeringsbeslut, även om pandemin satt sina spår i form av förseningar. Det höga elpriset är dessutom inte bara gynnsamt. Tillsammans med fördyringar för turbintillverkarna har det skapat en osäkerhet kring prisbilden vilket gjort att affärer skjutits på framtiden, enligt Daniel Kulin.

Men ändå, prognosen för när vindkraften går om kärnkraften i årlig elproduktion i Sverige bör stå fast, alltså någon gång 2024, enligt Daniel Kulin.

Fakta: Vatten, kärnkraft och vind

Sveriges elproduktion uppgick till 158,8 terawattimmar (TWh) under 2020. Det är 5,6 TWh mindre jämfört med 2019.

Vattenkraften är det kraftslag som producerade mest el och tillförde 71,2 TWh, en ökning med 10,2 procent jämfört med året innan.

Kärnkraften producerade 47,3 TWh el under året, en minskning med 27 procent.

Vindkraften ökar snabbast. Under 2020 producerades 27,6 TWh, en ökning med 39 procent på ett år.

Den konventionella värmekraften bidrog med 12,7 TWh. Det är en minskning med 18 procent jämfört med 2019.

Källa: Energimyndigheten

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons