Annons

Regeringen inför hårdare restriktioner – max åtta får träffas

Regeringen inför hårdare restriktioner för att stoppa smittspridningen.
Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på över åtta deltagare förbjuds.
Politik (TT) • Publicerad 16 november 2020
Statsminister Stefan Löfven (S) väntas presentera nya skärpta coronarestriktioner vid en presskonferens i dag. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S) väntas presentera nya skärpta coronarestriktioner vid en presskonferens i dag. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Här saknas innehåll

Regeringen är oroad över att många inte tar smittrisken på allvar.

Statsminister Stefan Löfven (S) meddelar att regeringen nu tänker förbjuda offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med mer än åtta deltagare.

Annons

Förordningsändringen, som stödjer sig på ordningslagen, ska träda i kraft 24 november och gälla i fyra veckor.

Smittspridningsläget har försämrats snabbt de senaste veckorna.

Så sent som den 22 oktober beslutade regeringen om lättnader i förbudet för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på fler än 50 personer.

Undantag gjordes för till exempel teatrar, konserter, biografer och sportevenemang som har sittplatser. I sådana fall tilläts upp till 300 personer med visst avstånd mellan dem.

Undantaget blir visserligen kvar men i praktiken har det ingen betydelse för att alla regioner i landet har hållit fast vid det lägre taket på 50 personer. Och det taket sänks nu från 50 till åtta personer.

Undantaget för restauranger med artister som underhåller matgästerna tas bort. Sådana restauranger har sedan 8 oktober fått ha sittande publik som överstiger publiktaket. Men från den 24 november blir det i praktiken omöjligt att bjuda matgäster på levande musik, eftersom bara åtta personer då får närvara.

Regeringen hoppas att det nya taket på åtta personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ska bli en norm för samhällslivet i stort. Reglerna för restaurangbesök har redan skärpts. Fler än åtta personer får inte sitta vid samma bord.

Regeringen kan dock inte förbjuda privata fester och stora privata middagar.

Så sent som i förra veckan föreslog regeringen ett stopp för alkoholservering på krogen efter klockan 22. Stoppet är tänkt att träda i kraft den 20 november och gälla till sista februari.

Peter Wallberg/TT

Annons

Lars Larsson/TT

Här saknas innehåll

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons