Annons
Nyheter

Nya miljoner till Turkiet och Syrien

Sida ger ytterligare 85 miljoner kronor i humanitärt bistånd till Turkiet och Syrien efter jordbävningskatastrofen i början av februari.
Pengarna ska bland annat gå till tält till familjer som förlorat sina hem.
Turkiet/Syrien • Publicerad 1 mars 2023
Sida har fattat beslut om att jordbävningsdrabbade områden i Turkiet och Syrien ska få nya miljoner i bistånd. Arkivbild.
Sida har fattat beslut om att jordbävningsdrabbade områden i Turkiet och Syrien ska få nya miljoner i bistånd. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Biståndsmyndigheten Sida har fattat beslut om att ge 70 nya miljoner till Turkiet och Syrien genom FN-organen Unicef, UNHCR samt Ocha.

Dessutom ger Sida 15 miljoner kronor i bistånd till de två länderna genom Myndigheten för skydd och beredskap (MSB), som ska upphandla 1 000 familjetält och transportera dem direkt från leverantören till FN:s migrationsorgan IOM i Gaziantep i Turkiet under slutet av veckan. Hälften av tälten ska ges till drabbade i Turkiet, och den andra hälften till drabbade i nordvästra Syrien, skriver Sida i ett mejl till TT.

Annons

Sida skriver att familjetälten är en kortsiktig lösning, och att "mer långsiktiga boendelösningar kommer att behövas framgent för de drabbade människorna".

Sida har hittills fattat beslut om bistånd på sammanlagt 118 miljoner kronor till de drabbade områdena, och ska fatta beslut om ytterligare 60 miljoner kronor, enligt myndighetens presstjänst.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons