Annons
Nyheter

Nya missförhållanden skakar Rumänien

I Rumänen har flera avslöjanden om omänskliga och förnedrande förhållanden på privata vårdhem skakat landet.
Två ministrar har tvingats avgå och president Klaus Johannis kallar missförhållandena en "nationell skam."
Rumänien • Publicerad 13 augusti 2023
Boende på vårdhemmet i byn Bardesti levde under usla förhållanden. De bodde i källarutrymmen och sov på smutsiga madrasser.
Boende på vårdhemmet i byn Bardesti levde under usla förhållanden. De bodde i källarutrymmen och sov på smutsiga madrasser.Foto: Center of Legal Resources/AP/TT
Boende sov på madrasser nedsmetade med avföring och urin. Nu är vårdhemmet stängt.
Boende sov på madrasser nedsmetade med avföring och urin. Nu är vårdhemmet stängt.Foto: Center of Legal Resources/AP/TT

Skandalen – som i rumänska medier går under namnet Skräckhemsskandalen – uppdagades vid ett oannonserat besök på ett vårdhem i orten Bardesti i centrala Rumänen. Georgiana Pascu, från den ideella föreningen Centrum för rättslig hjälp, åkte till det privata vårdhemmet efter att en orolig anhörig hört av sig till hennes organisation.

Det som mötte henne var "omänskligt och chockerande."

Annons

– En ung, undernärd kvinna låg orörlig på golvet i källaren. En annan ung kvinna grät och frågade efter vatten, säger Georgiana Pascu.

Pascu upptäckte sex personer som bodde i källaren omgivna av byggmaterial. På övervåningen låg flera personer med grava funktionsnedsättningar på madrasser med avföring, urin och smuts. Senare hittades ett avskilt rum där två personer levde instängda utan ljus.

Bara ett par dagar tidigare hade statliga myndigheter genomfört en inspektion på boendet utan meddela några brister.

Fastbundna vid sängar

Avslöjandet av Pascu och hennes kollegor är bara ett i raden av flera som har blottlagt korruptionen i det rumänska samhället.

I början av juli genomförde polisen räder mot tre privata vårdhem nära huvudstaden Bukarest där usla förhållanden uppdagades. Äldre och funktionsnedsatta hade försummats och flera bar spår av misshandel. På bilder som syntes boende fastbundna vid sängar i smutsiga rum.

Rumänska antikorruptionspolisen, DIICOT, anklagar två gäng som ägnar sig åt organiserad brottslighet för att ligga bakom missförhållandena. De "utnyttjar människor med funktionsnedsättningar eller som på annat sätt är sårbara", enligt DIICOT. Polisen säger att vårdcheferna har använt de boendes pengar till prostitution, droger och fester. Polisen utreder också två inspektörer, som utförde inspektioner på boendena, för korruption.

Familjeminister Gabriela Firea, som sägs ha nära band till en av vårdhemscheferna, tvingades avgå till följd av avslöjandena. Även arbetsministern Marius Budai har tvingats lämna sin post.

Pengar i fickorna

När det gäller vårdinrättningen i byn Bardesti har tre personer anhållits misstänkta för bland annat människohandel. Även här ska pengar som anhöriga skickat för vård av sina nära gått i chefernas fickor. Två lokala tjänstemän har fått sparken och vårdhemmet har stängt.

Rumänien är ett av EU:s mest korrupta länder enligt Transparency International. När landet gick med i EU 2007 var ett av kraven för medlemskap att man tog tag i den utbredda korruptionen.

Avslöjandena på vårdhemmen väcker minnen av de hemska missförhållandena på de rumänska barnhemmen under början av 1990-talet, då bilder av utmärglade och övergivna barn kablades ut i världen.

Annons

Premiärminister Marcel Ciolacu uttryckte förra veckan tacksamhet till de organisationer som "avslöjat övergrepp i välfärdssystemet."

– Det är uppenbart att den rumänska staten behöver hjälp. Vi måste avsluta det här kapitlet om övergrepp, sade han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons