Annons
Nyheter

Nya ryska attacker trots löfte om eldupphör

Trots Vladimir Putins löfte om eldupphör under den rysk-ortodoxa julhelgen har beskjutningen av ukrainska städer fortsatt. Minst två civila uppges ha dödats i Donetsk.
Ukraina • Publicerad 7 januari 2023
En man i Cherson springer förbi ett brinnande hus som träffats i en rysk attack under den ortodoxa julhelgen.
En man i Cherson springer förbi ett brinnande hus som träffats i en rysk attack under den ortodoxa julhelgen.Foto: LIBKOS/AP/TT
Rysslands president Vladimir Putin besökte Marie bebådelsekatedralen i Kreml på lördagen, den rysk-ortodoxa juldagen.
Rysslands president Vladimir Putin besökte Marie bebådelsekatedralen i Kreml på lördagen, den rysk-ortodoxa juldagen.Foto: Mikhail Klimentyev/AP

Rysslands president utlovade tidigare i veckan ett 36 timmar långt ryskt juleldupphör från och med lunchtid på fredagen. Men den ryska artilleribeskjutningen uppges ha fortsatt som vanligt mot bland annat Cherson och Charkiv.

Enligt Chersons guvernör Jaroslav Janusjevytj besköt Ryssland de icke-ockuperade delarna av regionen vid 39 tillfällen det gångna dygnet. Sju personer uppges ha skadats och en brandman dödats.

Annons

Längre norrut, i Charkiv, har de ryska styrkorna beskjutit flera redan krigshärjade orter i trakterna kring Kupjansk, enligt regionens guvenör.

Från Donetsk rapporteras två civila dödsfall.

I det hårt omstridda Bachmut i östra Ukraina rapporterar nyhetsbyrån AFP:s utsända om fortsatt tung beskjutning från båda sidor.

Fortsätter som vanligt

Det brittiska försvarsdepartementet skriver i sin senaste lägesuppdatering att striderna under julhelgen har fortsatt som vanligt. Striderna runt den strategiskt viktiga staden Kreminna, strax norr om Bachmut, hör till de mest intensiva, enligt departementet.

Det ryska försvarsdepartementet hävdade i fredags att landet respekterar eldupphöret, men anklagade Ukraina för fortsatt beskjutning. Ukraina har i sin tur avfärdat eldupphöret som en täckmantel för Ryssland att mobilisera utrustning och soldater.

Putins solo-jul

Rysslands president Vladimir Putin har de senaste åren firat sina jular på det flådiga residenset Novo-Ogarjovo utanför Moskva, men stannar i år i huvudstaden.

På lördagen, juldagsmorgonen, besökte han en gudstjänst i Marie bebådelsekatedralen i Kreml. På bilder syns han stå ensam och betrakta prästen som leder gudstjänsten.

I Kievs berömda Petjerskakloster samlades hundratals, däribland soldater, för en historisk juldagsgudstjänst. Arrangemanget omgärdades enligt nyhetsbyrån AFP av en omfattande säkerhetsapparat där besökare fick visa upp pass och passera genom metalldetektorer.

Klostret var tidigare var säte för en gren av den ukrainska ortodoxa kyrkan som löd under Moskvapatriarkatet, men klippte banden efter Rysslands invasion. Ukrainska myndigheter har dock satt tryck på kyrkan efter misstankar om fortsatta kopplingar till Ryssland.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons