Annons

USA: Uppmuntrar inte angrepp på rysk mark

Det var Ukraina som låg bakom attackerna mot två olika ryska flygfält nästan 50 mil från ukrainska gränsen i måndags, enligt en militärkälla. Liknande bedömning gör tankesmedjan ISW.
USA meddelar att man "inte uppmuntrar" Ukraina att genomföra attacker i Ryssland.
Ukraina • Publicerad 6 december 2022
Människor tar skydd i Kievs tunnelbana under måndagens ryska robotattacker.
Människor tar skydd i Kievs tunnelbana under måndagens ryska robotattacker.Foto: Andrew Kravchenko/AP/TT

Uppgiften om att Ukraina låg bakom attackerna mot flygfält i Ryssland på måndagen kommer från en militärkälla som talat med The New York Times. Enligt uppgifterna ska åtminstone ett av angreppen ha genomförts med hjälp av specialstyrkor nära basen för att guida drönaren rätt.

Även den amerikanska tankesmedjan Institute of the Study of War (ISW) skriver med hänvisning till flera källor att det är troligt att Ukraina ligger bakom beskjutningen mot de två ryska flygbaserna Djagilevo och Engels.

Annons

Ett bränsleplan, med uppgift att tanka stridsflyg i luften, förstördes och flera personer dog och skadades.

"Uppmuntrar inte"

Enligt Ned Price, talesperson för USA:s utrikesdepartement, uppmuntrar landet inte ukrainska attacker i Ryssland, rapporterar AFP.

– Vi möjliggör inte för Ukraina att kunna attackera utanför landets gränser, vi uppmuntrar inte Ukraina gå till angrepp utanför landets gränser, säger han.

– Allt vi gör – allt världen gör för att stötta Ukraina – är för att stötta Ukrainas självständighet.

Attacken "demonstrerar Ukrainas förmåga att slå till mot ryska inre områden och möjligen hindra Rysslands upprepade attacker mot ukrainsk infrastruktur", skriver ISW. Ett av de attackerade flygfälten, Engels, är bas för stridsplan med kapacitet att bära kärnvapen.

Ryssland stärker skydd

Ukraina har officiellt inte tagit på sig attacken. President Zelenskyjs rådgivare Mychajlo Podoljak kommenterar kryptiskt på Twitter:

"Om något skjuts in i andra länders luftrum, kommer oidentifierade objekt förr eller senare tillbaka till utgångspunkten. Jorden är rund".

Rysslands president Vladimir Putin har samlat säkerhetsrådet om inrikessäkerheten efter attackerna, meddelar Kreml.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov uppger att ryska myndigheter vidtar "nödvändiga åtgärder" för att stärka skyddet av nyckelanläggningar. Peskov utesluter möjligheten till fredssamtal i nuläget.

Uppgifter om ny attack

Ett flygfält i regionen Kursk i Ryssland, som gränsar till Ukraina, har också utsatts för en ny drönarattack på tisdagen, enligt uppgifter från en lokal guvernör.

Annons

– Som en följd av en drönarattack i området kring Kursks flygfält fattade en oljetank eld, säger guvernören Roman Starovojt, utan att uppge var drönaren kom i från, rapporterar AFP.

Under natten fortsatte Ryssland med intensiva attacker mot ukrainskt territorium. Städer nära kärnkraftverket Zaporizjzja har än en gång beskjutits.

Över 80 robotar har avfyrats från Ryssland mot regionen Sumy vid ryska gränsen. Regionen har också utsatts för tung artilleribeskjutning, enligt guvernören.

I hela Ukraina pågår "maximala ansträngningar" för att stabilisera elförsörjningen efter måndagens ryska robotattacker, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons