Annons
Nyheter

Nyanskandidater spred hat mot judar och muslimer

Flera av partiet Nyans kandidater i Skåne har spridit konspirationsteorier och hat mot både judar och shiamuslimer, visar en granskning från .
Politik • Publicerad 11 augusti 2022
Flera av partiet Nyans kandidater i Skåne har spridit hatpropaganda. Partiledaren Mikail Yüksel har bett om ursäkt för det inträffade och tre kandidater har uteslutits.
Flera av partiet Nyans kandidater i Skåne har spridit hatpropaganda. Partiledaren Mikail Yüksel har bett om ursäkt för det inträffade och tre kandidater har uteslutits.Foto: Maja Suslin/TT

Partiet Nyans är ett av de nya partierna i höstens val. Partiet profilerar sig som ett parti som vill motverka alla former av rasism.

Men enligt Sydsvenskans/HD:s granskning av 25 av partiets kandidater i Skåne har fem av dem upprepade gånger spridit hatpropaganda mot både judar och shiamuslimer samt konspirationsteorier om både covid-19 och terrorattentaten 11 september 2001.

Annons

Enligt tidningen har en av dem spridit ett inlägg med uppmaningen: ”Må du spendera 100 år med att kämpa jihad och krossa judarnas huvuden”.

En annan har spridit propaganda där en terroriststämplad organisation hyllar självmordsbombare. En tredje kandidat har kallat shiamuslimer för ”grisar”.

Partiledaren Mikail Yüksel har i ett Facebookinlägg bett om ursäkt för det inträffade. Tre kandidater har uteslutits.

Rättad: I en tidigare artikel förekom en felaktig uppgift om vad en av kandidaterna skrivit.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons